Riigikogu liikmete ettepanekul on päevakorras Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni, Eesti Keskerakonna fraktsiooni, Eesti Koonderakonna fraktsiooni ja Eestimaa Ühendatud Rahvapartei fraktsiooni algatatud Riigikogu otsuse eelnõu AS Narva Elektrijaamad erastamisest, teatas ETAle Riigikogu pressitalitus.

Isamaaliidu fraktsiooni aseesimees Sirje Endre ütles reede õhtul ETAle, et ta ei näe põhjust, miks koalitsiooni kuuluvad fraktsioonid peaks minema kolmapäeval Riigikogu erakorralisele istungile. "Me leppisime kõik Riigikogus omavahel suvehakul kokku, et me puhkame," ütles Endre.

Elektrijaamade ja ka raudtee erastamise küsimusi on Endre sõnul arutatud korduvalt ja mitmeid aastaid kõigis valitsustes ja Riigikogu koosseisudes. "Ei ole nüüd mõtet joosta kiirustades palaval suveajal kokku ühte teemat veelkord ja uuesti arutama," lausus Endre. "Iseküsimus on see, kas see otsus oli hea või halb, aga sellisel praegusel kujul seda küll lahendada ei saa."

Endre ütles, et opositsiooni soov Riigikogu erakorralisel istungil Narva Elektrijaamade erastamist arutada on kindlalt propagandatrikk.

Riigikogu erakorraline istung on otsustusvõimeline juhul, kui sellel osaleb vähemalt 51 Riigikogu liiget. Kui koalitsioonisaadikud jätavad istungile minemata, siis jääb erakorraline istung kvoorumi puudumise tõttu ära.

Eelnõu kohaselt tuleb AS Narva Elektrijaamad kui riiklikult tähtsa ettevõtte 49protsendilise osaluse erastamise vajalikkusele ja kasulikkusele lõpphinnangu andmine ning erastamisotsuse kinnitamine anda Riigikogu pädevusse.

Eelnõus annab Riigikogu valitsusele korralduse avalikustada Narva Elektrijaamade erastamisega seotud lepingute paketi sisu ja esitada see Riigikogule kinnitamiseks 25. juuliks.

Samuti peab opositsioon eelnõu kohaselt vajalikuks Riigikogu liikmetest ja akadeemikute volitatud esindajatest ekspertkomisjoni moodustamist, et saaks elektrijaamade erastamisega seotud lepingute paketile sisuline hinnang.

Valitsus on otsuse eelnõu kohaselt kohustatud tagama, et erastamisega seotud lepingupaketi avalikustamisest keeldunud firmaga ei kirjutataks alla mingeid lepinguid ja katkestataks edasised läbirääkimised.

Samuti peaks valitsus eelnõu kohaselt esitama Riigikogule läbivaatamiseks ASi Narva Elektrijaamad erastamistehingu nõustajaga sõlmitud leping, selle alusel tehtud töö tulemused ja makstud summad.

Eelnõu seletuskirjas märgivad Rahvaliidu fraktsioon, Keskerakonna fraktsioon, Koonderakonna fraktsioon ja Ühendatud Rahvapartei fraktsioon, et Eesti Teaduste Akadeemia teadlaste analüüsist ilmneb, et Eesti elektrienergia tootmine võib minna välisfirma kontrolli alla Eestile väga ebasoodsatel tingimustel.

"Kogu Eesti majandust ja elanikkonda ähvardab erastaja õigustamatult suure kasuminõude tõttu elektrihinna oluline tõus, mis vähendaks oluliselt Eesti majanduse konkurentsivõimet ja kiirendaks elanikkonna vaesumist," märgib opositsioon seletuskirjas. "Selgeks peab saama, mis õigusega ja kelle mahitusel nõuab NRG Energy oma kapitalipaigutuselt AS Narva Elektrijaamad aktsiakapitali ülemäära suurt dividendi? Mingit olulist panust kapitali, tehnoloogia või juhtimiskogemuse osas NRG Energy ASile Narva Elektrijaamad ei anna."

Välisinvestorist vähemusosaluse omanikule tahetakse opositsiooni väitel anda firma juhatuses absoluutne enamus, kusjuures AS Narva Elektrijaamad juhatusele on antud erastamislepinguga väga ulatuslikud volitused, mistõttu pole enamusosaluse omaniku Eesti Energia ja tema kaudu Eesti riigi varad ja huvid piisavalt kaitstud.

Valitsus peab opositsiooni väitel tagama erastamislepingute kogu paketi avalikustamise ja esitamise Riigikogule ning Eesti Teaduste Akadeemiale. Opositsiooni soovil tuleks avalikustada ASiga Narva Elektrijaamad seonduvate lepingute põhitingimuste kokkulepe, ASi Narva Elektrijaamad aktsiate märkimislepingu põhitingimused, ASi Narva Elektrijaamad aktsionäride lepingu põhitingimused, elektrienergia ostu-müügilepingu põhitingimused, ASi Eesti Põlevkivi aktsionäride lepingu põhitingimused, käenduslepingu põhitingimused, soojusenergia ostu-müügilepingu põhitingimused ning AS Narva Elektrijaamad erastamise nõustajaga sõlmitud leping ja selle alusel valminud materjalid.

"Firmaga, mis keeldub lepingute avalikustamisest ei tohi alla kirjutada mingeid lepinguid ning sellise firmaga peab katkestama igasugused läbirääkimised," märgib opositsioon eelnõu seletuskirjas.

Opositsioon meenutab seletuskirjas ka seda, et eelmisel suvel korjati Rahvaliidu ja ja teiste opositsioonierakondade poolt üle 163.000 protestiallkirja elektrijaamade erastamise vastu.