Riigikogu fraktsioonid esitasid eile majanduskomisjonile kuus muudatusettepanekut tollitariifiseadusele, mille arutelu opositsiooni venitamistaktika tõttu kaks nädalat tagasi katkes.

Reformierakonna ja Isamaaliidu esitatud muudatusettepaneku kohaselt ei lisata seadusele tollitariifide maksimummäärasid enne läbirääkimiste lõppu Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO).

Majanduskomisjoni esimees Tiit Made avaldas lootust, et Riigikogu erakorralisel istungil augustis võetakse tollitariifiseadus vastu. "Seda juhul, kui üle-eelmisel nädalal Riigikogu esimehe Toomas Savi kabinetis kokkuleppele jõudnud poliitikud oma sõna peavad ja juntima ei hakka," täpsustas Made.

Savi juures toimunud nõupidamisel lepiti kokku, et kui Reformierakonna liikme Andres Lipstoki ettepanek sätestada tollitariifi maksimummäärad Eesti liitumisel WTO-ga saab majanduskomisjonis ülekaaluka toetuse, siis komisjon arvestab seda. "Kui ettepanek leiab toetust ka saalis, siis läheb see seadusesse sisse. Reformierakond lubas omakorda eelnõu menetlemist mitte takistada, kui nende ettepanek toetust ei leia. Seega on tegemist aumeeste mänguga," kommenteeris Made seaduse läbimineku võimalusi.

Lisaks Reformierakonna ettepanekule laekus majanduskomisjonile veel viis muudatusettepanekut.

Keskfraktsioon esitas redaktsioonilise paranduse, mis Made sõnul ilmselt ainsana läbi läheb.

Mõõdukate fraktsiooni ettepaneku kohaselt ei saaks valitsus ilma Riigikogu nõusolekuta kehtestada tollimakse kauemaks kui kuueks kuuks. Koos Reformierakonnaga tollitariifide seaduse vastuvõtmist takistanud Mõõdukate kinnitusel on nende pakutud lahendus kompromiss kahe vastasleeri vahel.

Koonderakonna ja Maarahva ühenduse esitatud tollitariifide seaduse eelnõu annab tollide määramise ainuõiguse valitsusele, kuid Isamaaliit tegi ettepaneku anda tollimaksu kehtestamise õigus Riigikogule. Isamaaliit on valmis toetama ka Mõõdukate kompromissi.

"Isamaaliidu ettepanek anda tollimaksu kehtestamise õigus Riigikogule näitab, et neil on lühike mälu. Peaminister Mart Siimanni juures toimunud esimesel kompromissnõupidamisel opositsioon põhimõtteliselt soostus, et valitsus kehtestab tollitariifid," väitis Made.

Majanduskomisjon esitab omalt poolt ettepaneku, et seadus jõustuks 1. detsembril.

Maarahva Erakonna fraktsiooni esimehe Tiit Tammsaare sõnul soovivad maaerakonnad tollide kehtestamist hiljemalt 1. detsembril. "Räägime liitumisest Euroopa Liiduga. Pangad ja kindlustusseltsid on meil tõesti ilusasti üles ehitatud, aga laske enne Euroopa Liitu minekut külamehel lüpsik ära lappida," põhjendas Tammsaar kaitsetollide vajalikkust.

Riigikogu liikmed hakkavad tollitariifiseadust uuesti arutama ilmselt 26. ja 27. augustil.

KäRT KARPA