See tähendab, et Tallinna ringkonnakohtu lahend on nüüd jõustunud ning AS Tallinna Vesi tariife puudutava kohtuasja arutamist jätkatakse Tallinna halduskohtus.

Esimese astme kohus peab hindama, kas teenusleping on konkurentsiametile siduv, teatas Tallinna Vesi börsile.

Haldusmenetluse seaduse (HMS) kohaselt on ühepoolsed halduslepingute muudatused lubatud vaid siis, kui see on absoluutselt vajalik, et vältida olulise avaliku huvi rasket kahjustamist. Avalik-õiguslikku lepingut ei muuda kehtetuks lihtsalt ühe seaduse muutmisega (ÜVVKS).

Käesoleva ajani ei ole konkurentsiamet esitanud erapooletult üle kinnitatud tõendusmaterjale et näitlikustada, et teenuse kvaliteedistandardid oleks kehtivatega samal tasemel madalamate tariifidega kui konkurentsiamet oleks ettevõtet reguleerinud alates 2001. aastal.

Kuivõrd ettevõte ei ole teinud muud, kui täitnud oma sõnul kehtivat avalik-õiguslikku lepingut, siis negatiivse otsusega ühepoolselt lepingu eiramist võib käsitleda olulise menetlusliku rikkumisena.

Lahend kinnitab Tallinna Vee hinnangul ettevõtte poolt kohtule esitatud kaebuse õigsust, kuigi Tallinna ringkonnakohus on siiski oma lahendis juhendanud Tallinna halduskohut hindama, kas teenusleping on Konkurentsiametile siduv.

Kui Tallinna halduskohus nõustub, et riigi poolt määratud eelmise regulaatoriga sõlmitud haldusleping on kehtiv ka riigi poolt määratud praeguse regulaatori suhtes, siis Tallinna Vee hinnangul tühistab halduskohus vaidlustatud otsused olulise menetlusrikkumise tõttu, kuna konkurentsiamet on jätnud arvestamata asjas olulised asjaolud.

Kui konkurentsiamet on seisukohal, et teenusleping kahjustab ülekaalukat avalikku huvi, siis peab konkurentsiamet oma vastavat seisukohta kaitsma eraldi menetluses. Juhul, kui konkurentsiamet peaks suutma tõendada, et teenusleping kahjustab ülekaalukat avalikku huvi, siis on ettevõtte seaduse alusel õigustatud kompensatsioonile.

AS Tallinna Vesi kinnitab, et on alati täiel määral täitnud rahvusvahelise erastamislepingu kõiki tingimusi, mis kehtestati Eesti ametivõimude enda poolt.

Lisaks on ettevõte jätkuvalt esitanud erapooletult üle kinnitatud tõendusmaterjali tõendamaks, et rahvusvahelised erastamislepingud ei ole viinud ebamõistliku kasumini, vaid on taganud kõrgemad kvaliteedi standardid, madalamad tariifid ja võimaldanud tulukust, mis on vastavuses rahvusvaheliste normidega.