Riigikohtu üldkogu jättis täna Annaliisa Vinnali kaitsja kassatsioonkaebuse rahuldamata ning Tallinna ringkonnakohtu otsuse muutmata. Nii Tallinna linnakohus kui ka ringkonnakohus tunnistasid Vinnali süüdi 1997.-1998.a Bahama Ühenduses registreeritud firma Brilliant Holdings Inc kontolt saadud ligi 5 miljoni krooni isikliku tuluna deklareerimata jätmises.

Riigikohus leidis, et maksukuritegude lahendamisel on üldkohus pädev tegema kindlaks kõiki maksukuriteo tunnuseid, sealhulgas laekumata jäänud maksusumma suurust.

Riigikohus ei nõustunud kebaja seisukohaga, et isikut ei ole võimalik maksukuriteos süüdi tunnistada enne, kui tema suhtes on jõustunud maksuotsus või halduskohtu otsus. Kriminaalmenetluse seadus ja maksukorralduse seadus ei välista kriminaalmenetluse ja maksumenetluse paralleelset kulgemist.

Samas märkis riigikohus, et üldjuhul on isikule maksukorralduse seaduse ja teiste seadustega tagatud õigusi võimalik kasutada ka kriminaalmenetluses. Näiteks on isikul võimalik üldkohtus vaidlustada talle süüksarvatava maksukahju arvestamise õigsust.

Veel leidis riigikohus, et kriminaalasja arutav kohus peab muuhulgas kontrollima, kas süüdistuses on isiku

käitumisele antud õige maksuõiguslik hinnang ja kas laekumata maksusumma on arvestatud õigesti. Kohtuotsusest peab selguma, kuidas on kuriteo tagajärjel laekumata jäänud maksusumma määratud.

Kriminaalmenetluse algatamine ei tähenda alustatud maksumenetluse automaatset lõpetamist. Kui ei ole takistusi maksusumma määramiseks haldusmenetluses, peab maksuhaldur vastavalt maksukorralduse seadusele tegema maksuotsuse. Kriminaalmenetluse eesmärk ei ole asendada maksumenetlust ja maksuhaldur ei saa samal ajal kulgeva kriminaalmenetluse tõttu jätta oma kohustusi täitmata, leidis riigikohtu üldkogu.