Eesti Energia tõstab järgmise aasta 1. aprillist elektri hinda kodutarbijate jaoks seniselt 90 sendilt 1 krooni ja 10 sendini. Sellele lisandub ka 20kroonine igakuine püsitasu, mida põhjendatakse kvaliteetse elektrienergia tagamisega.

Riigikontrolli seisukohalt väljendab elektrienergia kvaliteet eelkõige elektrienergia pinge ja sageduse stabiilsust ning elektrikatkestuste arvu iseloomustavates näitajates. Seda on aga kodutarbijal suhteliselt keeruline hinnata. Samuti on tavatarbijal raske tõestada ebakvaliteetsest elektrienergiast tulenevat kahju.

Riigikontrolli väitel pole elektrienergia kvaliteeti puudutavad kriteeriumid dokumenteeritud. Riigikontrolli seisukohalt pole energiaturu inspektsioon rakendanud tegevusi elektrienergia kvaliteedi tagamiseks ja parandamiseks. Samuti pole määratud nõuded elektrienergia kvaliteedile.

Lisaks pole energiaturu inspektsioon hinnanud tarbijatele müüdava elektrienergia tegelikku kvaliteeti ja ebakvaliteetsest elektrienergiast tulenevate probleemide ulatust, märgib riigikontroll.

Energiaturu inspektsiooni peadirektor Märt Ots vastas riigikontrollile, et inspektsioon tegutseb vastavalt seadusele ja tegeleb küsimusega jooksvalt.

Tarbijakaitse liidu juhatuse liige Aino Runge ütles täna Eesti Televisiooni hommikuprogrammis, et energiaseadus kohustab Eesti Energiat tagama kvaliteetse elektri ning selle eest ei saa eraldi püsitasu võtta.

Energiaseaduse järgi peab elektrisüsteem pidevalt toimima ühtse süsteemina, vastama töökindluse ja optimaalsuse nõuetele ning tagama tarbijate katkematu varustamise kvaliteedinõuetele vastava elektrienergiaga.