Riigikontroll auditeeris veekogude juurde pääsemist ja nende kaldal liikumise võimalusi 15 omavalitsuses, mille hulgas olid omavalitsused Eesti eri piirkondadest ja veekogud, mille kaldale pääsemiseks on suurem avalik huvi. Auditist selgub, et valdaval osal kohalikest omavalitsustest puudub tahe teha oma territooriumil nõutud ulatuses järelevalvet ja viia rikkujate suhtes menetlusi läbi selliselt, nagu seaduses on ette nähtud.

Üks auditeeritud paikadest oli Noarootsi, täpsemalt Paslepa ja Roavike lahe rannik ning Ramsi poolsaare rannik.

Nii puudub Paslepa lahe ääres juurdepääs kallasrajale ja ajaloolisele sadamakohale, kust kohalikud elanikud saavad paatidega merele minna.

Riigikontroll kirjutab, et traditsiooniliselt on juurdepääs kulgenud läbi presidendi suveresidentsina kasutatud kinnistu, kust Presidendi Kantselei võimaldas kohalikele elanikele läbipääsu. Noarootsi vald eeldas sarnase praktika jätkumist ka kinnistu eraomandisse minekul, kinnistu uus omanik aga pole sarnase lepingu sõlmimisega nõus, hoiab läbipääsu suletuna ega ole korraldanud ka kinnistust ümberpääsu.

Kinnistu omanikuks on Olympic kasiino suuromanik Armin Karu, kes ostis selle 2008. aasta novembris Riigi Kinnisvara AS-lt 15,3 miljoni krooni eest.

Vald otsib võimalust tagada kallasrajale juurdepääs naaberkinnistute kaudu ja tahab nende omanikega vastavad lepingud sõlmida.

Riigikontroll andis Noarootis vallale soovituse määrata kindlaks juurdepääsud kallasrajale vaadeldud piirkondades ja sõlmida piirkonna maaomanikega nõuetekohased kokkulepped.