Analüüsides eksportijate käitumist näiteks kapitalikuuluvuse järgi, selgub, et kuigi väliskapitalil põhinevad eksportijad loovad lisandväärtusest tervikuna suurema osa, on Eesti kapitaliga ettevõtete lisandväärtuse kasv aastatel 2007–2012 olnud suurem, seisab riigikontrolli ülevaates riigi vara kasutamisest ja säilimisest 2013.-2014. aastal.

Kui vaadata ettevõtete majandusse panustamise seisukohalt lisandväärtuse ühe olulisema komponendi – tööjõukulu – suhet eksporti, on see Eesti kapitali enamusega ettevõtetel sa maks jäänud, aga väliskapitali enamusega ettevõtete puhul vähenenud.

„Ühelt poolt iseloomustab see väliskapitaliga ettevõtete suurenenud tootlikkust (suurem ekspordimaht saavutatakse väiksemate tööjõukuludega), kuid teisalt peegeldab ka seda, et nende ettevõtete ekspordi panus Eesti majanduse arengusse on suhteliselt vähenenud,“ kirjutab riigikontroll.

Riigikontrolli kinnitusel võin võib seesugust arengut osaliselt seletada ka asjaoluga, et võrreldes 2007. aastaga on 2012. aasta eksportijate hulgas pisut rohkem ettevõtteid, kes tegelevad hoopis teistes riikides toodetud kaupade vahendamisega. Samas on oluline märkida, et tippu kuuluvate eksportijate tegevusalade struktuur tervikuna on siiski muutunud vähe ja ligi pooled ettevõtetest on läbi aastate samad.