Riigile kuuluva metsa väärtuseks on rahandusministeerium hinnanud 35 miljardit krooni ja see on enam-vähem samas suurusjärgus planeeritava järgmise aasta riigieelarvega.

Riigi omanduses on ligi pool kogu Eestis kasvavast metsast ja selle väärtus on viimase paari aastaga langenud.

Möödunud aastal müüs riigimetsa haldamiseks loodud Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) kasvava metsa raie õigust ja puitu kokku 745 miljoni krooni eest, mille pealt teenis 37,3 miljonit krooni kasumit.

Riigieelarvesse kandis RMK möödunud aastal 149,3 miljonit krooni, mis on 65 protsenti rohkem mullu riigile laekunud metsatulust.

Raiemaht stabiilne

RMK peadirektori Andres Onemari sõnul eelmiste aastatega võrreldes metsatulu küll suurenes, kuid raiemahud jäid samaks ehk 2,6–2,8 miljoni tihumeetri vahele.

"Raiemahud peaksid riigimetsa osas jääma lähiaastatel samasse suurusjärku," ütles Onemar. Kokku raiutakse Eestis metsa umbes 7 miljonit tihumeetrit aastas.

Spetsialistide hinnangul on metsa tarbimine praegu madalseisus ning seepärast on riigi metsapoliitika üheks suunaks metsakasutuse mahu suurendamine.

Praegu ekspordivad metsatööstusettevõtted poole oma toodangust Lääne-Euroopasse, peamiselt Soome.

Eesti krooni algusaastatel oli osa riigimetsast Eesti Panga bilansis kajastatud krooni kattevarana.

"Riigimets ei ole enam Eesti Pangas arvel ametliku krooni kattevarana," ütles Onemar. "Teisest küljest, kui me vaatame RMK tulemusi ja seda, et me riigi tuludesse oleme eelmisel aastal kandnud 149 miljoni krooni, siis oleme oma panuse krooni stabiilsusesse andnud," lisas ta.

Mets riigi garantiiks

Onemari sõnul võib vajaduse korral ka praegu riigimetsast osa välja valida ja öelda, et see on kattevara.

"Riigi omandina on see mets olemas ja kui poliitikud ja valitsus tahavad seda omandit kasutada garantiina, siis see on alati võimalik," kinnitas ta.

Eile alanud Soome üleriigiline paberitootjate streik võib kuni kolmeks nädalaks peatada puidutarned Eestist.

"On oht, et pärast streiki nõudlus langeb ja langeb ka hind," kurtis Eesti Metsa-tööstuse Liidu juhatuse esimees Erki Unn Äripäeva onlinele.

"Eelistus on müüa üles-töötatud metsamaterjali otse puidutöötlejale, mitte raieõi-guse vahendajatele, mis on majanduslikult tulusam," selgitas Onemar.

Ta lisas, et eelmisel aastal müüs RMK kolmandiku palkidest kohalike saetööstusettevõtete kaudu.