Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on investeeringud kasulikud nii ühistranspordi kasutajatele, väikesaarte elanikele kui ka kõigile tallinlastele, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

„Ülemiste liiklussõlme, Põhjaväila ja Russalka eritasandilise ristmiku rajamine peaks aitama muuta Tallinna taas linnaks, kus on võimalik liigelda,” ütles Parts.

Transpordiinvesteeringute kava järgi investeeritakse Tallinna kui Eesti olulise liiklussõlme arendamiseks 1,8 miljardit krooni. Selle eest rekonstrueeritakse Ülemiste liiklussõlm, ehitatakse Põhjaväil ja Russalka eritasandiristmik ning Pärnu maantee Nõmme raudteeülesõit.

Raudteesse investeeritakse kava järgi 2,6 miljardit krooni. Lähiaastatel vahetatakse välja kõik reisirongid – praegu on käimas analüüs, millise veeremi soetamine on Eesti oludes kõige otstarbekam. Samuti on kavas rekonstrueerida Tallinna-Tartu raudtee, et aastaks 2011 saaksid rongid seal sõita kiirusega 120 kilomeetrit tunnis. Kavas on ümber ehitada raudtee reisiplatvormid ja uuendada raudtee ülesõidukohad Tartu-Jõgeva-Aravete, Pikkjärve-Tõrve ja Kaarepere-Palamuse maanteedel.

Transpordiinvesteeringutest võidavad ka saarte elanikud. 274 miljonit krooni investeeritakse Kärdla, Kuressaare, Ruhnu ja Tartu lennujaamadesse. Sadamate jaoks eraldab kava lähiaastateks veidi üle miljardi krooni, mille eest kaasajastatakse Kuivastu, Virtsu, Heltermaa ja Rohuküla sadamad ja lõpetatakse Hundipea sadama rekonstrueerimise esimene etapp.

Rekonstrueeritakse ka Munalaiu, Manilaiu, Kihnu, Piirissaare ja Laaksaare sadamad. Samuti ehitatakse ühendusteed Muuga sadama idaosa ja tööstuspargi vahel ning laiendatakse sealset raudteejaama ja manööverparki.

Aastateks 2007-2013 transpordi investeeringuteks kuluvatest vahenditest 5,2 miljardit krooni tuleb Euroopa Liidu struktuurifondide vahenditest, ülejäänu riigi, riigi osalusega äriühingute ja kohalike omavalitsuste eelarvetest. Lisaks jääb praegu reservi 4,6 miljardit krooni transpordiinvesteeringuteks mõeldud Euroopa Liidu raha.

Projektid käivituvad ning esimesed väljamaksed tehakse 2008. aasta lõpus.