„Omavalitsused on riigile väga oluline partner, sest nende igapäeva tegevusest sõltub suuresti meie regionaalsete piirkondade heaolu ja elukvaliteet,“ ütles Aab.

„Et linnadel ja valdadel oleks piisavalt võimekust neile usaldatud vastutusrikaste ülesannete täitmiseks, tuleb ka riigil selleks vääriliselt panustada ja neid finantsvahenditega piisavalt toetada. Seetõttu on väga oluline teha riigieelarve planeerimisel omavalitsustega tõhusalt koostööd, arutades nende tehtud ettepanekud põhjalikult läbi ja kaaludes võimalusi nende realiseerimiseks,“ selgitas minister Jaak Aab.

Omavalitsuste tulubaas on viimastel aastatel kasvanud. Aastaks 2023 prognoositakse kohalike omavalitsuste tulude laekumist enam kui kaks korda suuremaks, kui need olid 2010. aastal. Seejuures tulumaksust laekub omavalitsustele 2023. aastal 367 miljonit eurot rohkem kui 2018. aastal.

Majanduskriisi ajal vähendatud omavalitsuste tulubaas on eelmise valitsuse otsusega suures osas taastatud. Nimelt suurendas eelmine valitsus omavalitsuste tulubaasi 185 miljoni euro võrra nelja aasta lõikes. Jätkuvalt on probleeme veel teedehoiuga, kus samuti majanduskriisi ajal rahastust vähendati, kuid mida veel pole endisele tasemele tagasi tõstetud.

Eesti Linnade ja Valdade Liidu juhatuse esimees Tiit Terik ütles, et riigieelarve läbirääkimistel saab suunata tähelepanu kohalike omavalitsuste suurematele murekohtadele ning leida neile lahendusi.

Tänasel kohtumisel arutati ELVL esitatud ettepanekuid ja valdkondade lõikes tehtud eelarvetaotlusi. Sealhulgas arutati omavalitsustele edasiantavate maksude, tasandusfondi ja toetusfondi suurust ja riiklike ülesannete kulude katmise põhimõtted ning ettepanekuid valdkondlike seaduste muudatusteks.