Arengukava kohaselt pidi kaevandamise efektiivsus suurenema kaevandamiskadude vähendamise tulemusena. Aastatel 2007–2012 suurenes põlevkivikarjäärides kaevandamiskadu hoopis suurenes, selgub riigikontrolli aastaaruandest.

Allmaakaevanduses jäi põlevkivikadu 2007. aastaga võrreldes samale tasemele (ehk 28 protsenti). 

Aastas keskmiselt on põlevkivi kaevandamise kadu kokku ligikaudu 4 miljonit tonni. Kadude vähendamist ei ole nõutud ettevõtjate kaevandamislubades, ka ei ole selleks ette nähtud konkreetseid tegevusi arengukavas, seisab riigikontrolli aruandes. 

Samuti ei ole arengukavas ette nähtud tegevusi põlevkivi kasutamise (see tähendab elektri- ja õlitootmise) efektiivsuse suurendamiseks, on riigikontroll kriitiline.


Põlevkivi kaevandamise ja kasutamise keskkonnamõju on vastupidi arengukavas oodatule vähenemise asemel mitmete näitajate poolest hoopis suurenenud. Näiteks tekkis 2012. aastal põlevkivisektoris võrreldes 2007. aastaga absoluutkogustes rohkem nii põlevkivi
koldetuhka (kasv 12 protsenti), lendtuhka (8 protsenti), poolkoksi (2 protsenti) kui ka
aherainet (41 protsenti).

Ühtlasi leiab riigikontroll, et tekkinud suurtele jäätmekogustele ei ole seni leitud edukalt rakendatavaid taaskasutusvõimalusi.