Isikutunnistuste massiline väljastamine algab siiski jaanuaris, lisas minister täna lepingu allkirjastamisel, millega ministeerium ja Vaata Maailma sihtasutusse kuuluvad Hansapank, Eesti Ühispank, Eesti Telefon ja EMT alustavad koostööd isikutunnistuste kasutusala loomiseks ja arendamiseks.

ID-kaart võimaldab sooritada kõiki notariaalseid tehinguid ja asendab siseriiklikult passi. Tarmo Loodus lisas, et selleks ajaks kui isikutunnistuste väljastamine lõppeb, saab ID-kaardi alusel ka välismaale reisida.

Siseministeerium loodab väljastada 2002. aasta jooksul 50 000 - 80 000 ID-kaarti, mainis Loodus. EMT poolt koostöömemorandumile allakirjutanud juhatuse esimehe Peep Aaviksoo sõnul on oluline saavutada kiiresti ID-kaardi kasutajate kriitiline mass, mis veenab selle kasulikkuses.

Neli memorandumile alla kirjutanud firmat loovad 20 miljonit krooni maksva sertifitseerimiskeskuse, mis toimib sarnaselt pangakaardikeskusele. ID-kaartide väljastamine saab toimuma läbi Hansapanga ja Eesti Ühispanga 100 kontori, kuna riigil pole mõttekas luua väljastamiseks eraldi infrastruktuure.

Soomes, kus paljude Euroopa riikidega sarnaselt ID-kaart kasutusel, on koguni kaks konkureerivat kaarti, nentis Loodus. Selle on tinginud olukord, kus ID-kaardi omamine on vabatahtlik ja kaarte väljastab erasektor ehk kaks konkureerivat firmat.

Looduse sõnul soovitas ametivend Eestil ID-kaardile kiiresti võimalikult palju kasutajaid leida, et meie süsteem põhjanaabrite omast paremini toimima hakkaks.

Samaaegselt Eestiga käivitab ID-kaarti ka Lõuna-Korea ja Jaapan. Esialgu hakkab kaart maksma 150 krooni, pensionäridele hakkab kehtima hinnasoodustus ning Looduse sõnul võivad ka teised taotleda hinnasoodustust.