Uus süsteem võimaldab riigiametitel näiteks inimeste kohustused nõuetega tasaarveldada.

Kodaniku jaoks, kes on näiteks trahvi maksmata jätnud, hakkavad uue süsteemi kehtima hakates toimuma automaatsed tasaarvestused näiteks tulumaksutagastuse pealt. Uus süsteem on analoogne olukorraga, kus isik jätab maamaksu tasumata ja inimese väljamakseid vähendatakse tasumata summa ulatuses, kuid hõlmab lisaks maksudele ka muid nõudeid.

Sisuliselt koondatakse mitme riigiasutuse nõuded ühtsesse registrisse, kust inimesed saavad parema ülevaate oma rahalistest kohustustest riigi ees, selgitab rahandusministeerium.

Kohtu ja prokuratuuri nõuded saavad eraldi viitenumbrid, seaduses sätestatud juhul kasutatakse tasumiseks isiku ettemaksukonto arvestuses oleva summa ulatuses. Samuti ei tagastata enam raha juhul, kui tal on samal ajal tasumata kohtu või prokuratuuri nõudeid.

Riigi nõuete koondamine annab inimesele võimaluse näha e-maksuametis lisaks maksukohustustele ka muid kohustusi, näiteks infot kohtu poolt määratud rahalise karistuse kohta. Samuti näeb e-maksuametis infot kohtute poolt kogutava riigilõivu tasumise kohta.

Ühise registri kasutamisega paranevad nõuete üle arvestuse pidamise kvaliteet ja andmete analüüsivõimalused. Nõuete haldajaks ja sissenõudjaks jäävad endiselt Riigi Tugiteenuste Keskus ja prokuratuur, näiteks edastavad nad tähtajaks tasumata nõuded kohtutäiturile. Registrisse hakkavad nõuete andmeid edastama erinevate astmete kohtud ja prokuratuur.

Maksukorralduse seaduse eelnõuga korrastatakse ka nõuete täitmise tagamise regulatsiooni, andes kohtutäiturile volituse täita halduskohtu määrust eelaresti seadmiseks näiteks juhul, kui maksuhaldur soovib arestida muud vara kui kinnistuid ja sõidukeid.

Lisaks kõrvaldatakse eelaresti seadmise määruse peale kaebuse esitamise piirang, võimaldades kaevata ka menetlusvälisel inimesel, näiteks abikaasal.