Praegu on keskkonnaministeerium kaevandamisloa otsuse eelnõusse kirjutanud Eesti Energia Kaevanduste nime, ent lõplik otsus, kes loa endale saab, pole veel tehtud, rääkis BNS-ile keskkonnaministeeriumi nõunik Rein Raudsep, vahendab BNS.

Kui ministeerium peaks otsustama loa väljastada, saab ta selle anda ühele ettevõttele, kuna kaevanduse osadeks jagamine pole võimalik.

Kaevandamisloa väljastamise teema tuleb arutusele 13. detsembri pärastlõunal toimuval avalikul istungil Maidla rahvamajas. Istungil on võimalik nii kohalikel elanikel, kui ka juriidilistel isikutel, näiteks loa taotlejatel oma seisukohti ja ka ettepanekuid esitada. Avalik arutelu on oluliseks sisendiks loa väljastamise otsuse tegemisel.

Raudsep avaldas lootust, et kuu aja jooksul pärast avaliku arutelu toimumist saab ministeerium teha otsuse, kas üldse ja kellele uus põlevkivi kaevandamise luba väljastada.

Seaduse kohaselt on põlevkivi aastane kaevandamismaht Eestis piiratud 20 miljoni tonniga aastas. Uut luba saab taotleda juhul, kui mõne olemasoleva loa tähtaeg möödub ja vastav ala läheb kaevandamise alt välja. VKG-l ja Riveritol on varasemad load suhteliselt värsked, viitas Raudsep ühele argumendile, mis räägib uue loa väljastamisel nende kahjuks.

VKG Aidu Oil ja Riverito esitasid taotluse kaevandusloa saamiseks Uus-Kiviõli kaevanduses samal päeval - 2004. aasta 20. detsembril. Eesti Energia Kaevandused esitas loataotluse kuu aega hiljem ehk 2005. aasta 21. jaanuaril.

Heakskiidu on saanud Uus-Kiviõli põlevkivikaevanduse keskkonnamõjude hindamise aruanne, mis on olnud kaks korda avalikul arutelul. Keskkonnamõjude hindamise tellis Eesti Energia Kaevandused.

Keskkonnaministeeriumi teate kohaselt on Uus-Kiviõli kaevanduse mäeeraldise pindala 6261 hektarit, seal paikneb ligi 208 miljonit tonni kaevandatavat põlevkivi. Kaevanduse maksimaalne aastatoodang võiks olla kuus miljonit tonni.