Poole aastaga on riigieelarvest täidetud 48,7 protsenti.

Juunis kogus maksu- ja tolliamet 524,1 miljonit eurot makse ehk kaks protsenti enam kui aasta varem.

"Varasematel kuudel oli kasv kiirem, juuni aeglasema kasvu taga on tagasihoidlikumalt laekunud tulumaks," ütles Merliin Laos, rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik.

Sotsiaalmaksu laekumine kasvas 6,2 protsenti võrreldes mullu sama ajaga. Kuigi kasv on kiire, on kasvutempo aeglustunud, märkis Laos. Samas langes palgasaajate arv kümnendat kuud järjest.

Deklareeritud palgafondi aastane kasv ulatus 4,7 protsendini. Viimase kolme kuu jooksul on palgafond kõige enam kasvanud finants- ja kindlustustegevuses, kahanenud aga mäetööstuses ja ehituses.

Füüsilise isiku tulumaksu laekumine keskvalitsusele juunis vähenes võrreldes mullusega 17,4 protsenti, kohalikele omavalitsustele eraldatud füüsilise isiku tulumaks kasvas aga 16,1 protsenti. Laekumist mõjutas Laose sõnul see, et tulumaksu eraldis kohalikele omavalitsustele arvestati osaliselt hilinemisega.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus juunis võrreldes mulluse juuniga 32,9 protsenti vähem. Möödunud aastaga võrreldes jaotasid riigiettevõtted kasumit veidi rohkem, erasektori tasutud tulumaks vähenes aga ligi 15 miljoni võrra. "Kuu aja pärast selguvad juuli laekumised annavad aga olukorrast parema pildi, kuna enamik erasektori kasumieraldistest on viimastel aastatel olnud sel kuul," ütles Laos.

Käibemaksu laekus juunis 3,8 protsenti rohkem kui mullu. Kuue kuuga on käibemaksu kokku tasutud 944,7 miljonit eurot ehk 3,4 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Tubakaaktsiisi laekumine suurenes juunis kaks kolmandikku mullusega võrreldes, põhjus oli Laose sõnul madalama aktsiisimääraga tubakatoodete varu soetamine mais enne aktsiisitõusu juunis.