Kümne kuuga on ministeeriumi teatel eelarvest täidetud 83,3 protsenti ning laekumine ületab eelarves oodatud taset.

Sotsiaalmaksu laekus oktoobri lőpuks 6,5 protsenti enam kui aasta varem. Laekumise kasv kiirenes oktoobris 7,4 protsendile. Deklareeritud palgafondi kasv, kus on arvestatud lisaks palgatulule ka juhatuse liikme tasude ning muude lepinguliste tasudega, ulatus 7,7 protsendini. Keskmise töötasu kasv oli 7,3 protsenti ja töötajate arv kasvas 0,4 protsenti.

Tegevusalapőhistel andmetel, arvestades ka juhatuse liikmeid ja muid lepingulisi töökohti, kasvas hőivatud töökohtade arv septembris 0,4 protsenti. Viimase kolme kuu jooksul on kőige kiiremini töökohti lisandunud info ja side, haldus- ja abitegevuste ning finants- ja kindlustustegevuse sektorites.

Viimase kvartali palgafond on kőige enam kasvanud haldus- ja abitegevuste ning info ja side sektorites, vastavalt 11,1 protsenti ja 10,8 protsenti. Väljamaksed vähenesid mäetööstuses.

Füüsilise isiku tulumaksu on kümne kuuga laekunud 5,8 protsenti enam kui aasta varem, seda vaatamata maksuvaba tulu määra tőstmisele. See tuleneb ministeeriumi hinnangul osaliselt füüsiliste isikute kevadiste tuludeklaratsioonide alusel juurde määratud tulumaksust, mida laekus oktoobris 3 miljonit eurot enam kui 2015. aastal. Sarnaselt sotsiaalmaksule toetab füüsilise isiku tulumaksu head laekumist kiire töötasu kasv.

Käibemaksu laekumine kasvas oktoobris eelmise aastaga vőrreldes 12,4 protsenti. Kümne kuuga on käibemaksu kokku tasutud ligi 1,63 miljardit eurot ehk 4,5 protsenti rohkem kui aasta varem.

Aasta algusest on vőrreldes mullusega kiireima käibemaksu tasumise kasvuga tegevusala energeetika – selle tegevusala ettevőtted tasusid käibemaksu 23,5 protsenti rohkem kui mullu sama ajaga. Mootorsőidukite ja mootorrataste hulgi- ja jaemüügi ning remondiga tegelevad ettevőtted tasusid kümne kuuga 18,2 protsenti rohkem kui mullu samal ajal ning telekommunikatsiooniettevőtted 9,4 protsenti enam.

Septembris kasvasid peamiste tegevusvaldkondade ettevőtete maksustatav käive kokku 2,6 protsenti vőrreldes eelmise aastaga.

Aktsiise laekus septembris 8,6 protsenti rohkem kui aasta varem. Kasvu panustasid eelkőige tubakaaktsiisi ja kütuseaktsiisi laekumine, mida oli vastavalt 12,4 protsenti ja 16,2 protsenti rohkem kui aasta tagasi.

Kümne kuu kokkuvőttes laekus rohkem eelkőige kütuseaktsiisi ja alkoholiaktsiisi, vastavalt 14,1 protsenti ja 10,6 protsenti. Kuigi mőlema aktsiisikauba puhul on koguseid mőjutanud sellel aastal hoogustunud piirikaubandus, jääb see prognoositud mahtude piiresse, teatas rahandusministeerium.

Järgmise aktsiisimäärade tőusu eel on oodata kőigi aktsiisikaupade varumist, mis suurendab ministeeriumi teatel aasta lőpu maksulaekumist. Varude soetamine mőjutab eelkőige detsembri ja jaanuari laekumist taset.

Tänavu oktoobris kogus maksu- ja tolliamet makse 548,3 miljonit eurot. Möödunud aasta oktoobris tasuti tulumaks finantssektori suurelt erakorraliselt dividendimakselt, mis suurendas juriidilise isiku tulumaksu laekumist märgatavalt tavapärase laekumise tasemega vőrreldes.