Rahanduministeeriumi valitseda on 34 börsi 10.000-kroonise nominaalväärtusega aktsiat, mis moodustab 5,15 protsenti börsi aktsiakapitalist.

Valitsus tugines otsust langetades riigivara seadusele, mille järgi riik saab müüa börsi aktsiad enampakkumise teel, ütles rahandusministeeriumi finantsteenuste osakonna juhataja asetäitja Lelo Liive BNS-ile.

Samas on Tallinna börsi põhikirja kohaselt seltsi teistel aktsionäridel ostueesõigus, mis rakendub ka Helsingi börsi (HEX) enampakkumisel võitjaks tulemise korral, märkis Liive.

Riigi omanduses olevate aktsiate nimiväärtus on kokku 340.000 krooni, nende müügiotsus tulenes otseselt teatest HEX-i plaanitava ostupakkumise kohta.

Helsingi Exchanges Group ja Tallinna Väärtpaberibörs (TVB) teatasid nädala eest, et alustavad strateegilist koostööd, mis põhineb HEX-i pakkumisel omandada üle 50 protsendi ulatuv osalus TVB aktsiakapitalis, mis on kavas saavutada nii olemasolevate aktsiate ostmise kui uute aktsiate emiteerimise läbi.

Uute aktsiate emiteerimise otsustab 21. märtsil toimuv TVB aktsionäride korraline üldkoosolek.

Ametlikult kinnitamata andmetel pakkus HEX Tallinna börsi aktsiate eest 40 miljonit krooni.

TVB omanikud on enamuses turuosalised — kommertspangad ja maaklerfirmad. Lisaks on TVB aktsiakapitalis osalus ka rahandusministeeriumil ja Eesti Pangal.

1. jaanuari seisuga olid Tallinna börsi aktsionärid Hansapank 19,85 protsendiga, Ühispank 18,49 protsendiga, LHV 13,18 protsendiga, Sampo Pank 10,15 protsendiga ja Cresco Väärtpaberid 6,06 protsendiga.

Eesti Pank ja rahandusministeerium omasid kumbki 5,15 protsenti, Hüvitusfond ja Merita Bank kumbki 3,64 ning Preatoni Pank 3,33 protsenti börsi aktsiakapitalist.

Krediidipank, ICI Trust, Suprema Securities, Svenska Handelsbanken, Traader, Trigon Securities ja Väärtpaberiparisnikud omasid igaüks 1,52 protsenti, Kawe Kapitali osalus oli 0,76 protsenti börsi aktsiakapitalist.