“Järgmise aasta eelarves on kolmanda põlvkonna lubade müügiraha kirjas küll,” kinnitas rahandusministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Eero Raun. “Kavas on müüa kuni neli litsentsi, ühe loa hind on 50 miljonit krooni.”

Rauna sõnul on arvestatud, et nelja litsentsi ei suudeta võib-olla müüa ning 200 miljonit krooni ei laeku. “Kuigi meil on üksnes arvestajafunktsioon, võib öelda, et kaks litsentsi on reaalne ära müüa,” märkis Raun. Ta lisas, et miinimumeesmärki pole sätestatud.

“200 miljonit krooni on kirjutatud eelarvesse muude tulude alla,” lausus riigikogu rahanduskomisjoni esimees Meelis Atonen. “Kui ostjaid ei ole, siis jääb loota, et teisi tulusid laekub selle võrra rohkem. Teatud tulu jääbki vahel oodatust väiksemaks.”

Atoneni kinnitusel on ettevõtete juhid rääkinud, et praeguste tingimuste korral pole neil kolmanda põlvkonna litsentside vastu huvi. “Samas eksperdid väidavad vastupidist,” ütles ta.

Mitu eksperti tunnistasid Eesti Päevalehele, et riik on müügiotsusega eelarvesse “õhku juurde kirjutanud”, sest praeguses turuolukorras peaks mobiilside ettevõtetele pigem peale maksma, et nende huvi 3G (kolmas põlvkond – toim) lubade vastu tärkaks.

Radiolinja Eesti juht Sami Seppänen ütles, et riigi projekt ei ole reaalne. “Ma olen väga üllatunud, et Lätis kaks litsentsi käiku läks,” lausus ta. “See, et Eestis kolm või neli litsentsi 50 miljoni krooniga müüakse, pole mingil juhul kindel.”

“Hea näide on Sonera, kes pidi 26. septembril Nokiaga oma võrguga välja tulema, kuid siiski lükkas selle ümber,” selgitas Seppänen. “Rootsis küsitakse kolm aastat juurde. Saksamaal on üks operaator juba pankrotis, teine sai riigilt hädaabi,” lisas

ta.

Teede- ja sideministeeriumi avalike suhete osakonna juht Kuldar Väärsi ütles, et konkursi tegemisega ei kiirustata.

EMT juht Peep Aaviksoo ütles eilsel konverentsil “Visioonist lahendusteni”, et kuskilt on tulnud geniaalne mõte, et neli litsentsi Eesti kohta on parasjagu. “Ma julgeks selles kahelda,” märkis ta. “Käisime tutvumas Jaapaniga, kes ainsa riigina on 3G rakendanud. Küsisime, kuidas nad seda tegid ja miks andsid ainult kolm litsentsi. Nende vastus oli, et Jaapan on väike riik ja turg võimaldab kolmel operaatoril äriga hakkama saada.”

Üritasin Jaapani sõpradele seletada, et meie turg paistab siit aknast, ütles Aaviksoo, aga ära vaata paremale ega vasakule, vaid otse.

“Igast Tokyo aknast paistab umbes kaks miljonit maksujõulisemat inimest kui Eestis kokku,” kinnitas Aaviksoo. “Lätis jäi üks 3G litsents poolteist kuud tagasi üle, ei ilmunud lihtsalt tahtjat.”

Suvel teatasid Sonera juhid, et firma kandis lõplikult maha oma üle 50 miljardi kroonise investeeringu Saksamaa 3G mobiilsidevõrku.