Tööjõu vajaduse prognoos aastani 2011 on järjekordse riigi koolitustellimuse kujundamise üheks alustalaks.

Prognoosi kohaselt kasvab Eesti hõivatute arv järgmise kümnendi alguseks ligi 623 000 inimeseni. Aastas tähendab see keskmiselt 0,6-0,7% ehk kuni 4000 uue töökoha loomist. Suurem osa uutest töökohtadest luuakse teenindus- ja tööstussektoris. Samal ajal jätkub endiselt töötajate arvu vähenemine põllumajandussektoris.

Järgnevatel aastatel on oodata igal aastal keskmiselt vähemalt 10 200 inimese pöördumatut lahkumist tööturult. Suurema keskmise vanusega ja seega suhteliselt suuremat väljaliikumist on oodata paljudes tööstusharudes, mäetööstuses ja põllumajanduses. Suhteliselt noor töötajaskond on aga teenindussektori tegevusalades.

Sektoritevahelise liikumise analüüsimiseks sai esmakordselt kasutada Eesti palgatöötajate andmeid. Kuna kasutada olid ainult kahe aasta andmed, ei saa sellest tulenevalt sektoritevaheliste liikumiste numbreid võtta mitte niivõrd kui prognoose, vaid kui ühte läbimängitud stsenaariumit, mis annab märgi selle kohta, kuidas erinevad tegevusalad suudavad sulandada teise tegevusala või teise ettevalmistusega töötajaid.

Üldiselt võib öelda, et eriettevalmistust vajavatesse sektoritesse on raske leida töötajat teiselt tegevusaladelt. See kehtib eelkõige just töötleva tööstuse kohta. Teenindussektor suudab seevastu suhteliselt hästi sulandada nii teistel teenindussektori tegevusaladel kui ka näiteks tööstussektoris töötavaid inimesi.