Toetusi saavad turismimajanduse arvestusse kuuluvate sektorite, sh majutuse, toitlustuse, reisikorralduse ja transpordi sektori töötajaid, kes on töö kaotanud alates käesoleva aasta 13. märtsist kuni 11. novembrini.

Kokku on töötukassal võimalik selle eest pakkuda tööturuteenuseid enam kui 5000 inimesele.

Vastavad Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondi (EGF) toetuse kasutamise tingimused kinnitas sotsiaalminister Tanel Kiik.

Tema sõnul on raskustesse sattunud turismitöötajatel konkurentsivõime parandamiseks oluline tõsta kvalifikatsiooni ja omandada uusi oskusi. "Tahame töö kaotanud inimestele pakkuda tõhusamalt erinevaid koolitusvõimalusi, mis hõlmavad nii erialaseid koolitusi, eesti ja võõrkeelte kursusi, arvuti- ja digioskuste koolitusi, aga näiteks ka otseselt koroonaviiruse levikuga seotud turvalise teeninduse koolitusi," märkis Kiik.

"Lisaks pakume aasta algusest nii siseriiklikult kui EGF projektist ettevõtluse alustamise toetust senisest suuremas määras," ütles sotsiaalminister pressiteates.

ELi fondi vahenditest on kavas pakkuda: 1) mitmekülgset täiend- ja ümberõpet nii lühemate tööturukoolituste kui kuni 2,5 aastase kestusega tasemeõppena; 2) võimalust leida uus töö teises valdkonnas läbi tööpraktika; 3) ettevõtluse alustamise toetust kuni 6000 eurot ja ettevõtlust toetavaid järelteenuseid (koolituse ja mentorluse kulu hüvitamine); 4) mobiilsustoetust soodustamaks töö leidmist elukohast eemal, hüvitades nelja kuu vältel inimese kaugemale tööle sõitmise kulud.

Euroopa Komisjon rahastab EGFi projekte kuni 60% ulatuses, 40% projekti eelarvest katab liikmesriik. Kokku võtab rahastamisotsus tavapäraselt aega umbes pool aastat, kuid liikmesriik võib tegevustega alustada varem. Eestil on plaanis teenuste pakkumisega alustada jaanuarist.