Kavandatavad muudatused looksid kaitse vilepuhujatele ja õigusliku aluse elektroonilise arestimissüsteemi põhjal pangakontode registri väljatöötamiseks olemasoleva ning võimaldaks rahapesu andmebüroole ligipääsu loodavale registrile. Samuti on kavas luua õiguslik mehhanism tegelike kasusaajate andmete kvaliteedi parandamiseks, teatas ministeerium.

Valitsuse heakskiidu saanud eelnõu loob samuti aluse Eestis riikliku taustaga isikute loetelu kehtestamiseks, kellele hakkavad kehtima rahapesu tõkestamisel kõrgendatud nõuded. Nende hulka kuuluvad näiteks ministrid, riigikogu liikmed, põhiseaduslike institutsioonide ja riigiasutuste juhid ning erakondade juhatuse liikmed. Eelnõu suurendab ka vilepuhujate kaitset ning laiendab nende isikute ringi, kes peavad oma tegevuses arvestama rahapesu tõkestamise nõuetega. Kavandatavad muudatused on oluline Eestilt, et võtta üle Euroopa Liidu viies rahapesu tõkestamise direktiiv (AMLD V).

Rahandusminister Martin Helme sõnul on tegemist väga olulise eelnõuga, mis parandab Eesti võimalusi võitluses rahapesuga. "Eesti ei ole koht rahapesuks. Valitsus teeb kõik, et meie majanduskeskkond oleks jätkuvalt aus ja läbipaistev. Eelmisel nädalal võttis riigikogu vastu seaduse, mis karmistab virtuaalvääringutega seotud tegevuslubade andmist. Samuti on valitsus riigikogule andnud finantssektori trahvide suurendamise eelnõu. Need seadused annavad Eestile senisest tugevama seadusandliku baasi, et rahapesu palju tõhusamalt tõkestada," selgitas Martin Helme.

Kõikide rahapesu tõkestamisega seotud seadsuseelnõude tõhus menetlemine riigikogus on oluline, sest juba 2021. aasta sügisel ootab Eestit ees Moneyvali uus hindamine. Sel korral hinnatakse, kuidas riik rahapesu tõkestavaid seadusi ja regulatsioone praktikas ellu rakendab ja milline on Eesti asutuste võimekus tegelikult rahapesu tõkestamisega tegeleda. "Me peame riigina pingutama, et see hindamine edukalt läbida. Mul on tunne, et Eestis alahinnatakse seda võimalikku riski, et Eesti võib sattuda rahapesu tõkestamise osas tõhustatud järelevalve all olevate riikide nimekirja. Sellel on oma tagajärjed nii riigi mainele, finantskeskkonnale kui ka seonduvale halduskoormusele," ütles Martin Helme.