Tegemist on Euroopas laialdaselt kasutatava praktikaga. Samuti antakse konkurentsiametile täielik kontroll suuremate vee-ettevõtjate ja soojatootjate üle ning suurendatakse konkurentsiameti pädevust järelevalve tegemisel monopolide üle, kirjutab Äripäev.

Konkurentsiameti peadirektori asetäitja Margus Kasepalu peab monopolide ohjeldamise seadust vajalikuks, kuid see suurendab ameti töökoormust märkimisväärselt. “Monopolide ohjeldamise seadus on kahtlemata väga vajalik ja meie hinnangul ka teostatav. Konkurentsiametis on olemas selleks vajalik oskusteave ning suured kogemused,” kommenteeris Kasepalu eile riigikogule esitatud seaduseelnõu.

“Planeeritav seadusemuudatus tagab ettevõtjate ühesuguse kohtlemise ühtse metoodika rakendamisega, mis omakorda toob kaasa õiglasemad hinnad tarbijale,” lisas ta. Konkurentsiameti andmetel lisanduks kontrolli 150 soojusetootjat ja umbkaudu 55 vee-ettevõtjat.

Eesti Omanike Keskliidu juht Taavi Madiberk ütles, et nemad on eelnõu põhiprintsiipidega nõus. “Võib öelda, et tegu on seadusemuudatusega, mille omanike keskliit esitas riigikogu majanduskomisjonile juba kevadel,” rääkis Madiberk. “Nende muudatuste ellurakendamine võib tuua ka reaalseid tulemusi, näiteks langeks Tallinna vee hind 25%. Pole normaalne, et siin teenib veefirma kolm korda kõrgemat kasumimarginaali kui Euroopas keskmiselt.”

Madiberk lisas, et kaugkütte hinnale oleks samuti vaja suuremat kontrolli. “Meie pakutud pakett sisaldab peale kaugkütte ja vee ka maagaasi hinna reguleerimist. Laiem ja mõnevõrra keerukam temaatika on elektrienergiaga. Loodame aga uue aasta alguses tulla välja ettepanekutega elektrituru reguleerimiseks ja võimalikuks hinna alandamiseks kodutarbijale,” märkis ta. Madiberki sõnul on oluline, et seadusemuudatus ei jääks üksnes retoorikaks, vaid leiaks parteide konsensusliku toetuse.