Martin Helme kirjutas Facebookis, et esmaspäeval kohtuti peaministri juures Eesti majanduses võtmerolli mängivate esindusorganisatsioonidega. "Kuulasime, mis on nende nägemus vajalikest sammudest, millega valitsus saab leevendada koroonaviiruse mõjusid majandusele ja aidata ettevõtjaid."

Sama kohtumise kohta saatis esmaspäeva õhtul teate ka valitsuse kommunikatsioonibüroo, ent seal polnud veel konkreetseid meetmeid mainitud. Samuti polnud kordagi juttu teisest pensionisambast.

Martin Helme aga on konkreetne. "Eraldi teemana on laual ettepanek peatada (ajutiselt?) sarnaselt eelmisele kriisile II pensionisambasse tehtavad maksed. See vabastaks umbes 400 miljoni eurose kulu eelarvest ja tõstaks kõigi inimeste reaalselt kätte saadavat palka," märkis ta.

"Praeguses olukorras, kus samba raha tuleb õnnetutel fondidel investeerida nii-öelda kasvavatesse varadesse, on selle tegevusega jätkamine arulage. Muide, vaadates, kuidas majanduskriis sõidab teist korda 10 aasta jooksul nagu muruniiduk üle kõigist sammastest, kõlab lausa piinlikult kogu see jutt, mida veel mõne nädala eest räägiti tulevikuks kõrvale panemisest..."

Juba esmaspäeva pärastlõunal saatis võimuliidu üks osaline Isamaa meediale pressiteate, kus viidati, et tasuks kaaluda teise pensionisamba maksete peatamist. Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul tuleb erakorralises olukorras kasutada erakorralisi meetmeid. "Teise pensionisamba maksete peatamine lõpetab raha sundkorras saatmise langevatele börsidele ning võimaldab säästa inimeste ja maksumaksjate rahalisi vahendeid kriisi mõjude leevendamiseks," ütles Seeder.

Hetkel on teise samba puhul reeglid sellised, et see on kohustuslik alates 1983. aastast sündinud inimestele. Töötav inimene maksab oma oma brutopalgast 2 protsenti pensionifondi. Riik lisab sellele töötaja palgalt arvestatava 33 protsendi sotsiaalmaksu arvelt 4 protsenti.