Vastavalt loale on ettevõttel õigus kaevandada põlevkivi Eesti põlevkivimaardla Põhja-Kiviõli uuringuväljal.

Mäeeraldise nimetus on Põhja-Kiviõli teine põlevkivikarjäär ja mäeeraldise suuruseks on 743 hektarit. Kaevandatav varu on 21.966.000 tonni põlevkivi. Loa kehtivusaeg on 25 aastat, vahendas BNS.

"Käesolev samm võimaldab Kiviõli Keemiatööstusel jätkata oma tegevust, säilitades töökohad ja Kiviõli linna varustatuse soojusega," ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi.

Kaevandamisloa väljastamise vastu on teravalt protestinud mäeeraldise alale jäävate kinnistute omanikud, kes on lubanud loa kohtus vaidlustada. Kiviõli Keemiatööstus on varem väitnud, et kui ettevõte ei saa uusi võimalusi põlevkivi kaevandamiseks, tähendab see ettevõtte seiskumist.

"Luba kaevetööde jätkamiseks oleme väga pikalt oodanud, see loob eelduse ettevõtte tegevuse jätkamiseks ja töökohtade säilitamiseks piirkonnas. Kaeveloa väljastamise protseduur oli väga põhjalik, mistõttu tuli luba ettevõtte jaoks suhteliselt viimasel hetkel," kommenteeris Kiviõli Keemiatööstuse juhatuse esimees Robert Karpelin.

Tema sõnul alustab ettevõte koheselt ettevalmistustöödega.

"Karjäär saab taas täie võimsusega tööd alustada ja kõik kaevurid saavad taas täiskoormuse. Oluline on rõhutada, et Kiviõli Keemiatööstuse kaevandustegevusele ei ole 2003. aastast alates tehtud ühtegi etteheidet või ettekirjutust, seda nii keskkonna- kui muude normide täitmise osas. Kõik vastupidised väited on otsene vale," sõnas Karpelin.

Kiviõli Keemiatööstus annab tööd ligi 700 inimesele Kiviõli linnas, Sonda vallas ja mujal ümbruskonnas.