Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist teatati Ärilehele, et täna ei ole Euroopa Komisjon teinud otsust Estonian Airi riigiabi loa kohta. See ongi Estonian Airi ellujäämise võtmeküsimus, sest kui Euroopa Komisjon otsustab, et Eesti riigi abi lennufirmale oli ebaseaduslik, siis on sisuliselt ainus järele jääv võimalus kuulutada välja Estonian Airi pankrot.

Ministeeriumi hinnangul peab Eesti olema valmis nii positiivseks kui negatiivseks otsuseks ja seega volitas valitsus majandus- ja taristuministrit asutama riigi aktsiaseltsi aktsiakapitaliga 40,7 miljonit eurot.

Loodava ettevõtte põhieesmärgiks on lennundusgrupi moodustamine ja grupi sees struktuuri ülesehitamine, et oleks võimalik teenindada nii Eesti lennuturgu kui osutada teenust teistele lennuettevõtetele.

Samuti vähendab riik Estonian Airi varadega seotud nõuete võimalusi, asutades 32 miljoni eurose aktsiakapitaliga ettevõtte, kes võtab Kanada krediteerimisagentuurilt üle Estonian Airi lennukite krediidilepingu koos lennukite pealt tasutud deposiitidega.

Ettevõte saab lennukeid jätkuvalt rentida nii Estonian Airile, kui turul soovijatele ning vastavalt Euroopa Komisjoni otsusele saab varad liita suuremasse valdusettevõttesse tulu teenimiseks või kasutada Eestile vajalike ühenduste pidamiseks.