Statistika näitab, et Uus-Meremaa suurimad välismaalastest elusasemete ostjad on Hiinast ja Austraaliast, kusjuures viimaste kohta piirangud ei kehtiks, kirjutab DW.com.

Seadueelnõu eesmärk on peatada olukord, kus mitteresidentidest välismaalased teevad uusmeremaalastest olemasolevate eluasemete suuremaid hinnapakkumisi.

Välismaalaste minemapeletamine eluasemeturult oli peaminister Jacinda Arderni üks valimislubadustest. Ta lubas lõpetada eluasemete hinnatõusu ja inimeste võimetuse osta eluaset.

Kümne aastaga on Uus-Meremaal keskmine eluasemehind kerkinud enam kui 60 protsenti. Riigi suurimas linnas Aucklandis on hinnad ligi kahekordistunud.

Uus-Meremaa kinnisvarainstituudi andmetel langes juulis eelnenud kuuga võrreldes eluaseme mediaanhind 1,8 protsenti, 550 000 Uus-Meremaa dollarini ehk 318 100 euroni. Sama ajaga mullu võrreldes on keskmine eluase 6,2 protsenti kallim.

Valitsus leevendas juunis veidi plaanitud piirangut, lubades uutes suurtes korrusmajades välismaalastel osta kuni 60 protsenti korteritest, kuid olemasolevates korrusmajades nad kortereid osta ei saa.

Ametliku statistika järgi pole välismaalaste osa eluasemeturul just mainimisväärne. Vaid umbes kolmes protsendis eluasemetehingutes on ostjaks välismaalased.

Viimasel paaril aastal on Uus-Meremaale sisseränne oluliselt kasvanud. 2017. aastal tuli riiki 71 100 mitte-uusmeremaalast. Nendest 20 protsenti tuli Austraaliast, 12 protsenti Ühendkuningriigist ja kümme protsenti Hiinast.

Rahvusvaheline Valuutafond hoiatas juulis, et valitsus peaks kaaluma, kas piirangud on ikka mõistlikud, kuna see võib peletada eemale uute eluasemete ehituseks vajalikke välismaiseid otseinvesteeringuid.

Lisaks Austraaliale peab Uus-Meremaa valitsus läbirääkimisi ka Singapurile, et kas teha või mitte neile erand, mis lubaks singapurlastele Uus-Meremaal eluasemete ostmise. Uus-Meremaal on Singapuriga vabakaubandusleping.