Samal päeval avaldatud inimarengu indeksis saavutas Eesti 34. koha, mis on kolm kohta kehvem kui viie aasta eest.

Oktoobri lõpus võis lugeda, et Legatum Institute’i riikide heaolu indeksis langes Eesti tänavu 31. kohalt 35. kohale, Transparency Internationali korruptsioonitajumise indeksis tõusis Eesti ühe koha võrra, aga sai mullusest 0,1 palli võrra nõrgema hinde. Reporters Without Borders pressivabaduse indeksis langes Eesti kolm kohta – 9.–10. kohale. Ja nii edasi... Kõikvõimalikke indekseid on tekkinud tõesti palju.

Juttu, et selliseid edetabeleid ei tasu väga tõsiselt võtta, oleks muidugi parem rääkida aastal, kui Eesti positsioonid on paranenud. Aga neis sisalduva info väärtus on tõesti kaheldav, kirjutab Ärileht.

Võtame näiteks korruptsiooni tajumise ja pressivabaduse indeksi. Korruptsiooni tajumise indeksis jagab Taani ja Uus-Meremaaga esikolmikukohta Singapur. Singapur on tipus mitmes muuski ärikeskkonda ja majandusvabadust iseloomustavas edetabelis. Ent pressivabaduse indeksis on ta 136. kohal, samas pundis Venemaa ja Etioopiaga. Ja Freedom House’i poliitiliste õiguste ja kodanikuvabaduste indeksis on tema staatuseks „osaliselt vaba”, nii poliitiliste õiguste kui ka kodanikuvabaduste osas on talle pandud hinne, mis on skaala Põhja-Korea poolses otsas.

Loe täispikka lugu ja teisi artikleid  novembri Ärilehest. Ärilehe tel­li­mi­ne: 680 4444, klienditugi@epl.ee  

Ärileht on müügil ka paremini varustatud lehemüügikohtades. Eesti Päevalehe äripaketi ja tööpäevapaketi tellijad saavad Ärilehe automaatselt.