“Usun, et noore pere ja noore spetsialisti laenude andmine hoogustub edaspidi tänu riigipoolsele garantiile, ütles Krediidipanga osakonnajuhataja Priit Põiklik. “Laenu abil elujärje parandamine on meie ühiskonnas veel juurdumisel ja vaadates inimeste üldist laenukoormust, on arenguruumi veel küllaga,” lisas ta.

Valitsus kinnitas 3. juulil sihtgrupid, kellele KredExi eluasemelaenu käendus sai riikliku garantii. Nendeks sihtgruppideks on sundüürnikud, noored pered ja noored spetsialistid.

“Riikliku garantii andmine suurendab panga kindlust KredEx-i käenduse väärtuse suhtes,” ütles Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas.

Käendus meeldib

“KredEx-i käendusega laenud on küllaltki populaarsed meie laenutaotlejate hulgas, sest see võimaldab laenu saada vaid 10- protsendilise omafinantseeringuga, s.t laenusumma võib moodustada kuni 90 protsenti soetatava korteri või eramu maksumusest,” ütles Messimas.

“Tulevikus jääb KredExi garantii kasutamise suurusjärk samaks, ei näe põhjusi, mis tooks suuremaid muudatusi kaasa,” ütles Sampo Panga krediiditoodete müügi osakonna juhataja Arvi Lipp.

“Pankade jaoks muutus meie garantii nüüd tänu riiklikule garantiile kindlamaks ja riskiaste madalamaks. Siiani andsime tagatisi kui tavaline juriidiline isik,” ütles Kredexi eluasemevaldkonna juht Mirja Adler.

Kui peaks tekkima olukord, kus KredExil tuleb väga palju käendusi korraga välja anda, on nüüd võimalik saada selleks lisavahendeid ka riigi käest. “Kui midagi juhtub, siis ei jää tagatised mingil juhul pankadele välja maksmata,” ütles Adler.

Loomisest alates on KredEx käendanud 5500 noore pere laenulepingut kokku ligi 250 miljoni krooni ulatuses, mille abil on inimesed saadud laenu 2,2 miljardit krooni. Eluaseme valdkonnas on kokku käendatud 700 miljoni krooni eest laenusid.

Noore pere ja spetsialisti laenude intress on tulumaksuvaba juhul, kui laen on seotud eluaseme ostmisega. Renoveerimisel intress tulumaksuvaba ei ole.

“Selline laenude/liisingute omafinantseeringu tagamise süsteem on olnud sihtgruppi kuuluvate inimeste seas populaarne kohe turule tuleku algusest peale,” ütles Hansapanga erakliendi finantseerimise osakonna juhataja Jaan Liitmäe.

KredEx-i tagatisi on Liitmäe sõnul kasutatud umbes neljandiku puhul Hansapangast väljastatud 2760 lepingust kogumaksumusega 744 miljoni krooni. Noored pered, noored spetsialistid või sundüürnikud saavad tagatist kasutades laenu tavalisest väiksema omafinantseeringuga.

Riik tuleb appi

“Tihtipeale pole aga noortel raha kuskilt võtta ja sellepärast on lausa loomulik, et riik on noortele peredele appi tulnud. Laenu garanteerimise süsteem töötati välja Lennart Meri initsiatiivil ja Mart Laari valitsus otsustas asja ära,” rääkis garanteerimissüsteemi sünnist Põiklik.

Pank võib Põikliku sõnul noortele eluasemelaenu välja anda ka nullprotsendilise omafinantseeringuga, ent siis on vajalik lisatagatiste olemasolu, näiteks tuleks lisaks ostetavale eluasemele pantida ka vanemate korter või maja.

“Kui omafinantseeringu nõude täitmine on perele raske, siis on pakutavast garantiist suur abi,” ütles Sampo Panga krediiditoodete müügi osakonna juhataja Arvi Lipp.

Noore pere laenu andmist juhib Hansapank, kelle käes on 42 protsenti laenusumma mahust. Talle järgnevad Ühispank 15, Sampo pank 12 ja Nordea pank 11 protsentiga. Noorele spetsialistile mõeldud laenude osas juhib samuti Hansapank 42 protsendiga, talle järgnevad Ühispank 22 ja Nordea pank 21 protsentiga.