Homseks ehk 23. novembriks on kokku kutsutud golfiklubi haldava EGCC AS aktsionäride erakorraline üldkoosolek, kus muuhulgas on plaanis muuta põhikirja. Kui täna on klubil neli erinevat aktsiat (A, B, C ja D), siis uue golfiväljaku rajamiseks on plaanis luua uus, AA-aktsia. Ühe aktsia hind oleks seejuures 9500 eurot ning kokku pannakse müüki 600 aktsiat.

Seniste väikeaktsionäride seas tekitas segadust erakorralise koosoleku kokkukutsumise tekstis olnud põhikirja muutmise punkt:

1.2. Lisada põhikirja punkt 3.3.2. järgmises sõnastuses: 3.3.2. AA-seeria aktsia nimiväärtusega 150 (ükssada viiskümmend) eurot annab 1 (ühe) mänguõiguse olemasoleval ja uuel 18-rajalisel väljakul ja 1 (ühe) hääle üldkoosolekul;

Advokaadist väikeaktsionärile jäi silma, et teisi aktsiaid puudutavat infot ei ole plaanis muuta ning tekkis tunne, et uue, loodava väljaku kasutamisõigus saab edaspidi olema vaid AA aktsia omanikel. See tundus veelgi ebaõiglasem kuna uus väljak rajatakse osaliselt olemasoleva 9-rajaga väljaku (Stone Course) asemele. Kas tõesti plaanitakse tuhandeid või kümneid tuhandeid eurosid panustanud väikeaktsionäridelt võtta ära väiksema väljaku kasutusõigus ning keelata neil ka loodava väljaku kasutamine?

Sellele järeldusele annab kinnitust juskui ka see, et erakorralise üldkoosoleku kutsega kaasas olnud kirjas on järgmised laused:

„23. novembri erakorralise üldkoosoleku päevakavas on põhikirja muutmine, et uusi AA aktsiaid välja anda, mis on esimesed aktsiad, kus mänguõigus saab olema ka uuel Annika Course'il...".

ning:

„Olemasolevatel aktsionäridel tekib võimalus tulevikus vahetada oma aktsia ka AA aktsia vastu, mis sisaldab nii uut Annika Course kui Sea Course mänguõigust. See eeldab investeeringut 2000 kuni 3000€, mille täpne summa oleneb eelkõige järgnevatest aktsiaemissioonidest ja nende õnnestumistest."

Väikeaktsionärid lugesid sellest välja, et selleks, et nemad uut väljakut tulevikus kasutada saaksid, peaksid nad välja käima 2000 kuni 3000 eurot, mis nende hinnangul ei ole õiglane. Aktsia on kunagi soetatud teadmises, et sellega saab vabalt mängida kõigil golfiklubi väljakutel. Aktsia on kaubeldav ning selle hind sõltub sellega kaasnevatest võimalustest.

Kommunikatsioonihäire

EGCC AS tegevjuht Hanno Kross ütles Ärilehele, et on väikeaktsionäride murega kursis. Tegemist on kommunikatsioonihäirega.

„Nende mure ei ole põhjendatud. Homsel koosolekul paneme aluse sellele, et kaasata uut investorit. Ta vajab aga kindlust, et aktsiate väljaostmise järel saab ta mängida nii uuel kui ka vanal väljakul. See on suurema investori poolne soov," ütles Kross.

Ta kinnitas veelkord, et praegused aktsionärid ei pea muretsema, neilt ei võeta mingeid õigusi ära. Kõik muudatused puudutavad vaid uue investori või investorite kaasamist. Eile saatis Kross väikeaktsionäridele ka selgitava kirja.

Aga mida ikkagi tähendas 2000-3000 euro jutt väikeaktsionäridele saadetud koosolekukutses?

Kross ütleb, et tegemist on golfispetsiifilise teemaga. Ta saab aru, millest segadus on tekkinud. Edasine oleneb aga sellest, kui palju AA aktsiaid suudetakse maha müüa ehk kui suur on investorite huvi 600 aktsia vastu. Kui ei leita piisavalt investoreid, siis võib tulevikus tekkida vajadus kaasata lisakapitali ning üks variant on ka tänaste investorite lisapanus.

„See ei ole kindlasti homse üldkoosoleku teema. Võib-olla kerkib see teema üles 2018. aastal," kinnitas Kross.

Estonian Golf & Country Clubi väljak Sea Course on Euroopas väga hinnatud. Plaanitava Annika Couriga soovitakse siia meelitada veelgi enam inimesi. Tegemist saab olema läbi aegade maailma parima naisgolfari Annika Sörenstami esimese Euroopa projektiga. Kui täna mängib EGCC väljakutel umbes 6000 turisti aastas, siis tulevikus soovitakse neid näha kolm korda rohkem. Lisaks peaks kasvama ka Eesti mängijate arv.

Millised on aktsiate hinnad?

Estonian Golf & Country Clubi aktsiad on kaubeldavad. Klubi kodulehele on võimalik panna ka müügikuulutusi. Praegu on neid üleval mitmeid. Näiteks A-aktsia hind kõigub 5000 eurost kuni 8500 euroni. Müüjaid on kokku 11.

B-aktsiat müüb neli inimest ning hinnaskaala ulatub 9900 eurost kuni 13 000 euroni. Kusjuures odavaima hinnaga müüb oma aktsiat Elisa Eesti juht Sami Seppänen, teine põnev müüja on reformierakondlane Remo Holsmer, kes tahab oma aktsia eest saada 12 500 eurot.

C-aktsiaid müüjaid on kolm. Üks neist Rakvere Lihakombinaadi ja Talleggi emafirma HKScan. Aktsia hind 19 000 eurot. Teised hinnad on 18 000 ja 18 500 eurot.

D-aktsiat müüb üks inimene, aga hinda pakkumise juures ei ole.