Vähemalt miljoni dollariliste eluasemete müük kasvas mullu üleilmselt 8%. See on tagasilöök võrreldes 2014. aasta 16% kasvuga, kirjutati Christie’s International Real Estate uuringus. Ostud vähenesid Manhattanil, Hongkongis ja Londoni kesklinnas.

Uued favoriidid on USAs näiteks Jackson Hole ja Uus-Meremaa Auckland. Esimeses kasvas luksuseluasemete ostmine 45% ja teises 63%. Toronto linnastus oli kasv 48% ja Pariisis 21%.

Ostjate huvi kahandasid rahutused, tõusnud kinnisvarahinnad ja valuutakursside muutused. Investorid nägid võimalusi odavama kinnisvaraga piirkondades, kus on kinnisvara hinnatõusuks rohkem ruumi, ütles ettevõtte juhatuse esimees Dan Conn.

Müük kasvas ka Sydneys, San Franciscos ja Los Angeleses, kuid vähenes Miamis, Singapuris ja Dubais.

Bloombergi miljardäride indeksi andmete kohaselt jäi mullu maailma 400 rikkaima inimese kogurikkus aasta varasemaga võrreldes väiksemaks, vähenedes 30,1 miljardi dollari võrra 3,94 triljonile dollarile. See oli esimene miljardäride rikkuse kahanemise aasta alates 2012. aastast, kui hakati seda indeksit arvutama.

„See ei tähenda, et rikkad lahkusid New Yorgist Aucklandi,“ ütles Conn. „Neil on New Yorgi investeering alles, kuid nad otsivad, kus võiks olla uus võimalus. Otsitakse ajalooliselt unustatud kohtadest.“