Valimised võitis parempoolne Felipe Calderon, Mehhikos kõigile Slimi nime all tuntud 67-aastane mees aga tegi paari nädala eest ajakirjas Forbes avaldatud tänavuses maailma rikaste edetabelis võimsa hüppe ja hingab nüüd kuklasse kahele pikaajalisele esimiljardärile, Bill Gatesile ja Warren Buffettile. Esimesest jääb tema 49 miljardi dollarine varandus maha seitsme, teisest kolme miljardi rohelise pangatähe võrra. See pole ju midagi, kui arvestada, et mullusega võrreldes kosus Slimi mammonahunnik 19 miljardi dollari võrra – nii jõudsat kasvu pole Forbesi edetabelis viimased kümme aastat nähtud.

Slimi varandus küündis 6,3 protsendini Mehhiko mullusest SKT-st. Võrdluseks – oleks Bill Gatesi vara suhe Ühendriikide SKT-sse sama, ulatuks see 784 miljardi dollarini. Pole siis ime, et Slimi rikkus tekitab paksu verd, eriti veel nii vaeses riigis. “Miks peaks käputäis inimesi haarama endale kogu rikkuse, kui enamikul mehhiklastest ei ole piisavalt süüa ja 30 miljonit mehhiklast peab tulema toime vähem kui 22 peesoga (23 krooni) päevas?” põrutas endine vasakpoolne presidendikandidaat Andres Manuel Lopez Obrador, kui värske Forbesi nimekiri ülemöödunud nädalal avalikuks sai.

Telekom toob sisse

“Asi ei ole niivõrd selles, et ta ajab kokku varanduse,” ütles Mexico Citys elav majandusteadlane Jonathan Heath uudisteagentuurile AP. “Halb on, et ta ajab seda kokku oma monopolide abil, et ta teenib monopolistlikke kasumeid ja saab sellepärast nii neetult rikkaks.”

Nimelt on Mehhiko majandusele iseloomulik, et rühmale heade poliitiliste sidemetega ärimeestele kuulub mitmes eluvaldkonnas monopoolseid või siis vähemasti ülekaalukalt turgu valdavaid ettevõtteid (vt ka kõrvallugu).

Slimi edukaim äri käib telekommunikatsiooni valdkonnas. 1990. aastal erastas ta Mehhiko telefonimonopoli Telmex, millest tema perele kuulub praegu 48% aktsiaid (sh 71% hääleõiguslikke aktsiaid). Pärast tehingut jäi ettevõttele kuueks aastaks monopol. Slimi kiidetakse selle eest, et ta muutis Telmexi, millel kunagi kulus telefoniliini paigaldamiseks kuid või lausa aastaid, moodsaks ettevõtteks.

Samas on Mehhikos, kus alampalk on alla kuue krooni tunnis, telefonikõnede hinnad OECD 2005. aasta ülevaate järgi 30-liikmelise arenenud riikide rühmituse kõrgeimad (Telmex seab küll uuringu metoodika kahtluse all). Mehhikos on ka vähem telefone inimese kohta kui üheski teises OECD riigis. Kuigi Telmexi monopoliõiguste kehtivuse lõppedes välja ilmunud konkurendid kulutasid turuosa võitmiseks tohutuid rahasummasid, kuulub ettevõttele endiselt 94% telefoniliinidest, 78% mobiiliteenuste ja 70% lairibainterneti turust.

Konkurentide sõnul on Telmex jäänud sisuliselt praeguseni monopoliks. Transpordi- ja kommunikatsioonimister Pedro Cerisola töötas aastaid firmas juhtivatel kohtadel. Üks tema asetäitjaid aga tuli meediakontsernist Televisa, kus Slim on suuruselt teine aktsionär. Ministeerium venitavat sageli Telmexi konkurentidele tegevusloa andmisega ja lekitavat nende äriplaane.

Slimi mobiilifirmale América Móvil, Ladina-Ameerika suurimale, kuulub Mehhikos 73-protsendine turuosa. 30-protsendine osalus América Móvilis moodustabki poole Slimi varandusest.

Slimi Liibanonis sündinud isa Julian Slim Haddad Aglamaz pani perekonna varandusele aluse jaekaubanduse vallas. Ehitusharidusega Slim suutis juba 26. eluaastaks kokku ajada 400 000-dollarise algkapitali. Ta hakkas kokku ostma kõikvõimalikke alahinnatud ettevõtteid, ainsaks strateegiaks kasumi teenimine.

Firmade ostmist ei katkestanud ta ka 1982. aastal puhkenud majanduskriisi ajal, mis ajas investorid paanikasse. Slim “valis raskustes Mehhiko ettevõtete seast; oleksin teinud sama, kui mul oleks tollal raha olnud”, nentis Forbesile kaugekõnesid pakkuva Marcateli juht Carlos Montemayor. Näiteks omandas Slim 13 miljoni dollariga kindlustusfirma Seguros de Mexico, mis nüüdseks on väärt 1,5 miljardit, kuigi ettevõttest on aastate jooksul eraldatud neli firmat.

Otse orbiidile

Avalikkuse vaatevälja sattuski Slim Telmexi erastamisega. Tema 1,8 miljardi dollarine pakkumine 51% aktsiate eest ületas lähima konkurendi oma 70 miljoni dollariga. Kohe hakkasid levima – seni kinnitamata – kuuldused, et Slimi olevat aidanud võidule tema sõber, tollane president Carlos Salinas de Gortari.

Nüüdseks kuulub Slimile 180 restoranist koosnev kett Sanborne ning jaemüügikette – näiteks Sears Mexico ja plaadipoed Mixup. Peale selle panku, kindlustusfirmasid, ehitus-, energia- ja tubakatööstusettevõtteid. Kokku saab Slimi ettevõtetest palka 218 000 inimest.

Kõik tema kolm poega ja väimeest töötavad tema ettevõtetes.

Mehhikole iseloomulik monopolism

•• Mehhikos elab peale Carlos Slim Helu veel kümme miljardäri. Nemadki on sageli seotud monopoolsete ettevõtetega, mis on Mehhikos ammune tava. Valitses ju riiki üle 70 aasta vaid üks partei – Institutsionaalse Revolutsiooni Partei PRI. Tavakodanik, kes tahab importida ja müüa õlut, tsementi, tekstiili või leiba, avastab peagi, et ta ei saa seda teha. Olemasolevad firmad on end lihtsalt nii hästi sisse seadnud.

•• Tsemendiäri valitseb Cemex, kelle põhiomanik Lorenzo Zambrano kuulub 1,7 miljardi dollariga samuti Forbesi edetabelisse.

•• Monopoolne on isegi tortiljaturg – seal võimutseb González Barrera perekonnale kuuluv Gruma, mis annab 71% sektori käibest. Jaanuaris puhkesid Mexico Citys rahvarahutused, kui tortiljahinnad kahekordistusid.

•• Ka mõlemat üleriigilist telejaama juhivad rahaeliidi esindajad.