Lisaks Aasmale omasid õigust soodushinnaga aktsiaid soetada veel viis valgekraed. Varasemate aastate töötulemuste eest.

Innustamaks ka teisi juhte, pani MicroLinki juhataja Allan Martinson omanikele ette aktsiaboonuse saajate ringi oluliselt laiendada. Selle jagamise reeglid valmisid tänavu märtsiks. Praegu on optsiooniprogrammiga kaetud üle 70 juhi ja tippspetsialisti.

Neis lepingutes pakutud hinnad ei ole nii odavad nagu mullu suvel. Kuid võimalus kasu lõigata on jätkuvalt suur, sest MicroLink kasvab pööraselt. Viimase kolme kuuga on firma väärtus kahekordistunud, ulatudes Martinsoni sõnul 700 miljoni kroonini.

"Unistame, et firma töötajatest kasvaks kümneid miljonäre nagu omal ajal Microsoftist," ütleb ta.

Maailmas on aastaid kasutatud aktsiaoptsioone valgekraede präänikuna. Kasu on kahepoolne. Firmajuhid saavad kasu aktsiate kallinemiselt. Omanikud teavad aga, et kaasosanikena on juhtkond ettevõttele lojaalne ja pingutab edu nimel tavalisest rohkem.

Lääne tippjuhtide palgast moodustavad aktsiaboonused tihti poole või enamgi.

Eestis on aktsiaoptsioonid preemiana siiski vähelevinud. Fontese juhiuuring 1999 näitas, et vaid kümnel protsendil tippjuhtidest on võimalus soodushinnaga oma firma aktsiaid soetada.

Põhjuseks avalike ettevõtete nappus. Eesti firmaomanikud ei taha oma alluvaid meepoti ligi lasta. Tallinna börsil on noteeritud vaid 22 ettevõtet.

Kuid avalikes ettevõtetes on aktsiatega premeerimine vägagi tavaline. Näiteks Hansapank kulutas tänavu jaanuaris 25,6 miljonit krooni hüvitamaks töötajatele jagatud optsioonide ja aktsiate turuhinna vahet.

Optsiooni hind oli 49,9 krooni ja aktsiate keskmine hind lunastamisajal 107 krooni. 37 protsenti optsioonidest läks aga pikendamisele, sest nende omanikud ootavad veelgi paremaid aegu.

Paraku on aeg optsioonide suurim vaenlane. Keegi ei saa kinnitada, et aktsia hind kasvab tulevikus. Loodetud suur võit võib hoopis nulliks pöörduda. Läbikukkumise näide pärineb samuti Hansapangast: kõik tunamullu välja antud optsioonid tühistati, sest need olid turuhinnast kallimad.

Sulev VEDLER