Kaubandusturul on säärases mahus ajude äravool silmatorkav ning tekitab küsimusi Kesko ja Rimi loodud ning tänavuse aasta alguses toidukauba jaeturul tegevust alustanud ühisettevõtte Rimi Eesti Food kohta.

Liiatigi lahkusid firmast nn Kesko inimesed – senise kuldvasika, Säästumarketi juht Margit Uibokand ja tühjalt kohalt paari aastaga Citymarketi hüpermarketid kasumisse tõstnud Riho Maurer, teiste hulgas pakkisid asjad ka senine finantsdirektor, pearaamatupidaja, personalijuht, IT-juht.

Kahe aasta eest jõulueelses saginas jõudis avalikkuseni teade, et Rimi kaupluste operaatorfirma, Rootsi-Hollandi taustaga ICA ning soomlaste Kesko tahavad Baltimaade jaeturul tegutsemiseks panna leivad ühte kappi, siinse kaubanduselu kontekstis oli see uudis väikese vesinikupommi mõõtmega, samas ei toonud firmade ühinemine asjaomastele isikutele kaasa otsest töökoha kaotust, pigem saab rääkida eri kultuuride kokkupõrkest.

Ettevõttest lahkunud eestlaste sõnul tõi ühisfirma loomine kaasa olukorra, kus muutus väärtusetuks nende senine töö Säästumarketi ja Citymarketi keti ülesehitamisel, näis, et kõik, mis tuli Kesko poolt, oli paha ja mis Rimi poolt, oli hea.