Tänase otsusega asus ringkonnakohus seisukohale, et 15 protsendi AS-i Kalev Chocolate Factory aktsiate blokeerimine AS-i Alta Foods väidetava nõude tagamiseks on sobiv abinõu, teatas AS Kalev.

„Ka ringkonnakohus nõustus meiega, et Alta Foodsi väidetava nõude tagamiseks piisab AS-i Kalev Chocolate Factory 15 protsendi aktsiate blokeeringust ja muus osas on tagamine ebaproportsionaalne ja mittevajalik,“ ütles AS-i Kalev esindaja vandeadvokaat Leon Glikman.

Glikmani sõnul tuli kohus AS-ile Alta Foods eelnevalt niigi vastu ja lähtus tagamise abinõu valikul AS-i Alta Foods poolt pelgalt deklareeritud nõude summast, mis ei pruugi kohtus või arbitraažis kinnitust leida.

„Ringkonnakohus kohustas AS-i Alta Foods deponeerima viis miljonit krooni AS-i Kalev kasuks võimalikult kahju katteks 20 päeva jooksul määruse jõustumisest ja raha mittetasumisel määrus tühistatakse ka 15 protsendi aktsiate blokeerimise osas,“ sõnas Glikman.

Tallinna ringkonnakohtu määruse peale võib 15 päeva jooksul esitada määruskaebuse riigikohtule. „Kohtumäärus on seaduslik ja põhjendatud ning ma ei näe määruskaebuse esitamiseks tõsiseltvõetavaid aluseid. Kuigi kohtuasjades ei ole võimalik sajaprotsendist prognoosi anda, võin senise kohtupraktika ja statistika pinnalt väita, et määruskaebuse menetlemine või kohtumääruse muutmine riigikohtu poolt on pigem ebatõenäoline,“ kommenteeris Glikman.

Alta Foods vaidlustas Harju maakohtu 9. detsembri 2008. a määruse peale esitatud määruskaebuses Harju maakohtu määruse, millega kohus tühistas AS-i Kalev tütaräriühingu AS-i Kalev Paide Tootmine, kellele omakorda kuuluvad AS-i Tere, OÜ Põlva Piim Tootmine ja AS-i Valmetek Invest aktsiad, aktsiate käsutamise keelu ja blokeeringu täies ulatuses.

Harju maakohus tühistas detsembris ka AS-i Kalev Chocolate Factory aktsiate käsutamise keelu ja blokeeringu 85 protsendi ulatuses ning jättis AS-i Kalev Chocolate Factory aktsiatest 15 protsenti blokeerituks. Kohus kohustas AS-i Alta Foods kandma 19. detsembriks 2008 kohtudeposiiti viis miljonit krooni AS-i Kalev kahjude katteks, millised kahjud võivad tekkida seonduvalt AS-i Kalev Chocolate Factory 15 protsendi aktsiate käsutamise blokeeringuga.

Läinud aasta novembris blokeeriti Harju maakohtu kohtumääruse, alusel AS-i Alta Foods taotluse osaliseks rahuldamiseks AS-ile Kalev kuuluvad tütaräriühingute aktsiad. Tookord teatas AS Kalev, et kavatseb kõnealuse kohtumääruse vaidlustada ning et arvestades AS-i Alta Foods väidetava nõude suurust, on kohtumäärusega koormatud ebaproportsionaalselt palju AS-i Kalev vara.