Ringkonnakohus teatab, et otsusega tuvastati küll, et linn on 26.05.2005 esitatud ehitusloa taotluse läbivaatamisega õigusvastaselt viivitanud. Samas ei tulene kohtuotsusest linnale kohustust igal juhul ehitusluba väljastada. Ehitusloa taotluse läbivaatamine vastavalt kohtuotsusega pandud kohustusele võib lõppeda ka ehitusloa väljastamisest keeldumisega.

Tuleb arvestada, et põhimõtteline otsus Viru hotellile 16-17-korruselise, püstkülikulise mahuga, musta toonklaasiga kaetud juurdeehituse ehitamiseks langetati juba detailplaneeringu kehtestamisega Tallinna Linnavolikogu 6. mai 1999 otsusega nr 104 ning see planeering on siduv ka linnale, mistõttu selle planeeringuga kooskõlas oleva ehitusloa väljastamisest ei saa keelduda üksnes motiivil, et planeeringu kehtestamisel tehti viga. Samas tunnustati kohtuotsuses linnavõimude õigust planeeringulahendust muuta, sest avalik huvi võib linnaruumi kujundamisel aastate jooksul muutuda.

Kui linn peab 1999. a. kehtestatud planeeringulahendust aegunuks, on tal kohtuotsuse kohaselt võimalik seada asjaomasele maa-alale ajutine ehituskeeld ja lükata niiviisi ehitusloa andmine õiguspäraselt edasi, et vältida selle planeeringulahenduse realiseerimist. Samuti ei takista kohtuotsus linnal ehitusloa andmise otsustamisel arvesse võtta muude asjakohaste uuringute tulemusel selguvat olulist teavet, olgugi, et otsuse kohaselt on linn nende uuringute tellimisel põhjendamatult viivitanud, seisab ringkonnakohtu teadaandes.

Detailplaneeringu võitnud Pontos OY teatas nädala algul saadetud pressiteates, et saavutas riigikohtus võidu Tallinna linna üle, mis võimaldab neil ehitusloa saades kohe ehitustegevusega alustada.