Tallinna linnaplaneerimise amet otsustas täna, et superministeeriumi hoone ehitamiseks tuleb korraldada uus arhitektuurikonkurss. Kuigi algselt pöördusime oma küsimustega rahandusministeeriumi poole, mille allasutus RKAS on, siis sealt vastati meile napilt, et neil ei ole kohane selle projekti kohta vastata ja soovitati pöörduda otse RKASi poole. 

Eelkõige huvitas Ärilehte, kas ja kuidas uus konkurss mõjutab ministeeriumite ühishoone valmimistähtaega ning maksumust ning mis olid peamised argumendid, miks otsustati uus konkurss siiski korraldada.

RKAS vastas Ärilehele, et nemad ootavad arendajalt riigi esindushoone väärilist ja linnaruumi sobivat arhitektuurset lahendust ning seda kvaliteedis ja kokkulepitud tingimustes järeleandmisi tegemata. Senise ajakava kohasel valmib hoone 2017. aasta suvel ning selles osas on arendaja võtnud lepingulise kohustuse kokkulepitud ajaks ka ühishoone valmis ehitada. 

Ühtlasi kinnitas RKASi pressiesindaja Madis Idnurm, et riigile kui tellijale uus konkurss projekti kallimaks ei tee, sest nagu ka valmimistähtaeg oli ka hoone maksumus üks hanketingimusi. „Kui projekt ka läheb kallimaks, siis see on arendaja risk,“ lisas ta. 

Arendajalt paraku hetkel väga täpseid vastuseid saada ei õnnestu. Küsimusele, miks otsustas OÜ 2Torni siiski uue konkursi korraldada ja mis olid selle põhjused, vastas arendaja esindaja Eiki Rump, et „käitume vastavalt linnaplaneerimiseameti poolt väljastatud juhistele ja tingimustele“. 

Kas ja kuidas mõjutab uus konkurss aga projekti maksumust ei osanud Rump hetkel öelda. „See selgub peale võidutöö analüüsi,“ märkis ta. Valmistähtajast rääkides kinnitas Rump, et hetkel ollakse projektiga graafikus ning neil ei ole plaanis omale võetud kohustusi rikkuda. 

Eesti arhitektide liit avaldas maikuus soovi avaliku arhitektuurikonkursi korraldamiseks Tallinnas Uue Maailma linnaosa servale kavandatud ministeeriumite ühishoone tarvis, kuna tegemist on linna ühe esindushoonega ning arendaja soovis senist projekti muuta. Uue konkursi tingimused on arendaja lubanud teatavaks teha lähiajal.

Riik võtab hoone üürile 20 aastaks. Hankes on märgitud, et eeldatav üürihind on 14 eurot ruutmeetri kohta. Hoone pindala on projekti järgi 16 000 ruutmeetrit.