Muuseumihoone ehitajaga on plaanis leping sõlmida tuleva aasta jaanuaris ja hoone ehitamine on kavandatud aastatel 2013-2015, millele järgneb hoone sisustamine ja muuseumi püsinäituste rajamine. ERM-i uus peahoone on plaanis avada 2016. aasta lõpus, teatas RKAS.

ERM-i uue peahoone ehitus jaguneb neljaks hankeks ja ehituslepinguks. Antud riigihange viiakse läbi eesmärgiga leida ERM-i ehituse peatöövõtja, kelle ülesandeks on uue hoone ehitamine. Järgneva kolme hankega leitakse peahoone sprinklersüsteemi, maaküttesüsteemi ning välisrajatiste ja –alade väljaehitajad.

Muuseumi uue peahoone suletud netopind on 33 854 ruutmeetrit ja hoone ehitushanke eeldatav maksumus on koos käibemaksuga 59 miljonit eurot. Riigihange viiakse läbi rahvusvahelise avatud hankemenetlusena ja parima pakkumise edukaks tunnistamise aluseks on madalaim hind.

Muuseumi rajamise ja sisustamise eeldatav kogumaksumus on koos käibemaksuga 75,69 miljonit eurot.

ERM-i uus peahoone on kavandatud ehitada Tartusse, Raadile. Uue hoone tarbeks on muuseumil kasutada kolm kinnistut Tartu linna ja Tartu valla territooriumil. Hoone on kavandatud kahe omavalitsuse territooriumile.

RKAS-i eesmärgiks on rajada ERM-ile optimaalsete kuludega uus peahoone, mis vastaks igati muuseumi vajadustele, oleks esinduslik, vastaks tänapäevastele energiatõhususe nõuetele ning mille hilisemad ülalpidamise kulud oleks madalad, seisab teates.

Hoone kavandamisel on RKAS-i kinnitusel lähtutud tänapäevastest nõudmistest hoone tehnilistele lahendustele. Uus muuseumihoone peab olema hilisemas ekspluatatsioonis energiasäästlik, kasutatavad ehitusmaterjalid ja tehnoloogilised seadmed peavad olema kvaliteetsed ja ajas kestvad.

Hoone ehitab ja sisustab RKAS. Hoone rajamist rahastatakse kultuurkapitali sihtotstarbelistest toetusest ja RKAS-i oma- ning laenuvahenditest.

ERM-i uue hoone kavandamisega Raadile tehti algust 2003. aastal. 2006. aasta jaanuaris kuulutati välja rahvusvahelise ideekonkursi tulemused. Võitjaks osutus Prantsuse arhitektuuribüroo SARL D´Architecture Dorell Ghotmeh Tane.

RKAS ja ERM sõlmisid mullu 10. novembril käsunduslepingu, mille kohaselt RKAS korraldab ERM-i nimel uue muuseumihoone ehitustööde, ehitustööde omanikujärelevalve ning hoone sisustamiseks vajalikud riigihanked ning viib läbi nendega seotud toimingud.