"Mis ma oskan öelda - see on risk, mida sa tippjuhina võtad, et ühel päeval koidab see päev kui su volitused otsustatakse lõpetada. See päev oli minul siis täna Swedbankis. See 4,5 aastat on olnud minu jaoks meeletu kogemus ja pole tõenäoliselt olemas pingelisemat, keerulisemat ja samas nauditavamat tööd kui see kui olla Eesti majanduse vereringe juures. See oli fantastiline aeg, mis sai nüüd lõpu," rääkis Kitt Ärilehele pärast Swedbanki teadet, et ta juhatuse esimehe kohalt tagasi kutsutakse.

Kuigi teates oli peenelt sõnastatud, et tema volitused peatatakse ajutiselt, ei pidanud Kitt ise vajalikuks keerutada, et esimehe koht teda enam - ka pärast sisejuurdluse lõppu - ei oota. "Ma jään panga juurde edasi, mitte panga juhina, aga mida täpsemalt on veel vara öelda," lausus Kitt.

Küsimusele, et kas ta homme tööle läheb ja mis ametipostile, otsis Kitt kaua vastust. "Ma ei oska öelda, aga tööle kindlasti ma lähen."

Ka küsimusele, millisest sisejuurdlusest käib täpsemalt jutt [Swedbank Balti panganduse juht ja Swedbank Eesti nõukogu esimees Charlotte Elsnitzi sõnul tingis tänase otsuse käimasolev sisejuurdlus] jäi nüüdseks endine pangajuht kidakeelseks. "Need asjad on kõik kommenteerimiseks nõukogule ja uuele juhatusele, sest juurdlusi on meil mitmeid käimas."

Kas Kitt ei karda, et seoses rahapesujuurdlustega on tal nüüd ikkagi nö tempel otsa ees ja pangandusega peab ta täielikult hüvasti jätma? "Eks seda näitab ka aeg. Ma pean nüüd natuke mõtlema kogu selle olukorra üle, kuidas siit edasi minna. Mina seda templit endale ei pane, aga teiste inimeste eest ma rääkida ei saa."

Sisejuurdluste ja uurimiste asjus on Kitil õigus - neid on Swedbanki grupis käimas mitmeid, nii Eestis kui Rootsis kui Euroopa tasandil ning nii sisemiselt kui mitmete institutsioonide tasemel. Näiteks laiendas Eesti riigiprokuratuur Danske kriminaalasja uurimist ka Swedbankile, Rootsis uuritakse aga panka siseinfo ebaseadusliku avaldamise kahtluse tõttu, mis laienes raske kelmuse paragrahvini ning mille pärast vallandati Rootsi juht Birgitte Bonnesen.

Eesti ja Rootsi finantsinspektsioon teatasid tänavu veebruaris, et alustasid ühisuurimist Rootsi meedia väidete kohta, mille kohaselt võis läbi Swedbanki liikuda kahtlast raha.

Robert Kitt läks toonasesse Hansapanka tööle juba 2003. aastal, tol ajal fondijuhiks. Siis tõusis varahaldusosakonna juhiks, siis korporatiivpanganduse juhiks ja alates 2015. aasta jaanuarist Swedbank Eesti juhatuse esimeheks.

Kitt kandideeris ka äsja Eesti Panga presidendiks, ent jäi seal alla Madis Müllerile.

Nõukogu valis Swedbank Eesti juhatuse esimeheks ja Swedbank Eesti peadirektori kohusetäitjaks Olavi Lepa, kes oli siiani Swedbank Eesti riskijuht. Panga finantsjuhi kohusetäitjaks ja juhatuse liikmeks valiti Anna Kõuts, kelle senine ametikoht oli Head of Treasury. Nimetatud muutused jõustuvad pärast järelvalveasutuste kinnitust. Samuti lahkub pangast kui ka selle nõukogust Priit Perens. Eelpooltoodud muutused jõustuvad kohe, teatas pank täna õhtul avalikkusele.