Eesti esimene Prisma peremarket avati Tartu maanteel Sikupilli keskuses oktoobris ning kahe peremarketi avamisega on lõpule jõudnud Eesti Tarbijateühistute Keskühistu (ETK) ja Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK) koostöö esimene etapp.

ETK juhatuse liige Mihkel Sims ütles ETAle, et Prisma kaubamärgi all hakkab tegutsema vaid Rocca al Mare Maksimarket, kusjuures vana Maksimarketi kliendikaart ja boonussüsteem jääb kehtima.

Simsi sõnul hakkavad Tartu maantee ääres Sikupilli kvartalis asuv Prisma ja Rocca al Mare Prisma tööle keti põhimõttel, neid hakkab teenindama ketijuhtimisettevõte, millest pool kuulub ETKle ja teine pool SOKi osalusega Foodbaltic OYle.

Lisaks Prismade kaasomandamisele on kavas ka sisseostu- ja turundusalane koostöö mõlema osapoole kettide piires koostöös ETK Hulgiga.

Sikupilli Prisma kogupind on 10.000 ja Rocca al Mare Prisma oma 8000 ruutmeetrit. Prismade müügipinnast kuulub umbes 50 protsenti toidu- ja esmatarbekaupadele ning 50 protsenti tööstuskaupadele. Viimaste hulgas on rõivad ja jalatsid kogu perele, vabaajakaubad, majapidamistarbed, koduelektroonika ja kodu sisustamiseks ning uuendamiseks vajalikud tooted.

ETK on tarbijate ühistute poolt moodustatud Eesti suurim jaekaubandusgrupp, kuhu kuulub 28 tarbijate ühistut. Grupi toidu- ja esmatarbekaupade turuosa on umbes 21 protsenti. Möödunud aastal oli ETK grupi kogukäive 2,9 miljardit krooni, kusjuures kõik grupi ühistud ja ETK lõpetasid aasta kasumiga.

ETK grupi jaekaubandusketid on Maksimarket, Konsum ja EDU ning Eesti eri paikades asuvad kaubamajad ja lähikauplused. S-Grupp on SOK ja ühistute poolt moodustatud jaekaubanduse, hotellinduse ja restoranidega tegelev grupp, mille kogukäive on umbes 89 miljardit Eesti krooni.

Grupi toidu- ja esmatarbekaupade turuosa Soomes on 27,8 protsenti. SOK äritegevust esindavad Eestis Tenco Eesti AS ehk Sokose kaubamaja ja Peugeot' autode müüja AS Kommest Auto.