Mullu installeeriti üle maailma 153 gigavati jagu uusi taastuvenergeetika tootmisüksusi, 15% rohkem kui aasta varem. tuuleenergeetika osa sellest oli 66 GW ja päikeseenergeetika osa 49 GW.

"Oleme tunnistajaks globaalse energiaturu muutumisele taastuvenergeetika juhitavaks, ja nagu paljudel teistel elualadel, liigub arengukese arenevatele turgudele," ütles IEA tegevdirektor Fatih Birol.

IEA teatel installeeritakse iga tund keskmiselt 2,5 tuulegeneraatorit ning 30 000 päikesepaneeli. Taastuvenergeetika kasv katab IEA hinnangul üle 60% lähema viie aasta suurenevast energiavajadusest. 2/3 sellest kasvust toimub neljal tähtsaimal turul: Hiina, USA, EL ja India.

Kui installeeritud võimsuse osas on taastuvenergeetika ees kivisöejaamadest, siis energiatootmise osas veel mitte: kivisöeenergeetika installeeritud tootmisvõimsused on märksa efektiivsemalt kasutuses, seda taastuvenergeetika sõltuvuse tõttu päikese- ja tuuleoludest.

Samas ootab IEA taastuvenergeetika osakaalu tõusu kogu energiatootmises viie lähema aastaga 23 protsendilt 28 protsendini. Selle eesmärgini jõudes saaks rohelisest energeetikast ka maailma juhtiv energiatootja.

Lisaks valitsuste püüdlustele toetada taastuvenergeetikat on tormilise arengu taga hinnategur: tuule- ja päikesejaamade seadmed on viimastel aastatel tuntavalt odavnenud, ning IEA prognoosib lähiaastatel veel vähemalt 15% suurust kulude langust keskmise taastuvenergia tootmisüksuse rajamisel.