Nimelt teatavad "rohelised" oma valimisprogrammis: "Võtame VEB-fondi asjadelt salastatuse pitseri maha. Rahvas peab teadma oma "kangelasi"! Nii võtame ka pahatahtlikelt välisjõududelt väljapressimise - ja manipuleerimisvõimaluse."

Kuigi VEB-i teema on Eesti avalikkuse jaoks justkui unustatud, on senini pooleli kaks kohtuasja, mis võivad toimunule siiski valgust heita ja tuua Eesti riigile kaasa pööraselt suure, ligikaudu 300 miljoni eurose kahjunõude.

Nimelt on tänavu mais oodata VEB-i asjus lahendit Euroopa inimõiguste kohtust.

Mäletatavasti keeldusid nii kaitsepolitsei kui valitsus kas või osaliselt kustutama salastatust kirjalt, mis paljastaks isiku, kes võttis Peterburi ühe panga filiaalist välja 20,5 miljonit dollarit VEB-i raha.

Riigikogu VEB Fondi uurimiskomisjoni esimees Rainer Vakra taotles nii kaitsepolitseilt kui valitsuselt, et salastatus kustutataks kirjalt, mis on praeguseks tekitanud väga palju linnalegende.

"Olen korduvalt öelnud, et selguse huvides oleks mõistlik kapol kogu olemas olev info avaldada, et lõpetada spekulatsioonid ja oletused. Konkreetseid raha väljavõtjaid võib teada vaid Vene luure, kellega koostöö on tänasel hetkel välistatud," on Vakra nördinud.