"Raske on seda teemat valitsuse tasandil ära lahendada, aga kui vaja, siis tuleb seda teha. Mulle väga meeldiks kui ettevõtted omavahel kokkulepele jõuaksid," ütles Rõivas eelmise aasta lõpus antud intervjuus. Peaminister andis mõista, et riiklikult reguleeritud põlevkivi kaevandamise mahud, mis 2009. aastal keskkonnaministeeriumi poolt kehtestati, on Viru Keemia Grupi ja suurima riigifirma Eesti Energia vahel jagunenud ebavõrdselt ning seda just VKG kahjuks.

"See on ajalooline kokkulepe, kus Eesti Energia proportsioon tundub ka mulle balansist väljas olema võrreldes proportsiooniga, mis on antud VKG-le, kes oleks reaalselt võimeline veel rohkem tootma."

Teeme kõik, et ettevõtteid aidata

"Me peaks tegema kõik, et Eesti ettevõtteid aidata, sest nafta hinna langusest tulenev surve annab ka tunda Eesti põlevkivitööstuses," jätkas Rõivas. "Nende [tööstuste] lõpptoodete hind on seotud  naftahinnaga. Kui meil on võimalik Eesti ettevõtteid aidata, siis peaksime püüdma seda teha." 

Eesti Energial on õigus iga-aastaselt kaevandada 15 miljonit tonni põlevkivi, VKG-l aga 2,7 miljonit tonni ning ülejäänud vajaminevat kivi peab VKG juba Eesti Energialt ostma. Eesti Energia pole ühelgi aastal ettenähtud limiiti ära kasutanud, VKG tahaks kaevandada kokku aga 4,3 miljonit tonni aastas.

Eesti Energia müüs VKG-le põlevkivi hinnaga 35 eurot tonni eest, mille ostmine enam madalate naftahindade valguses ära ei tasunud. VKG hinnangul suudaks nad suletud Kiviteri tehased taas käivitada, kui saaksid vajalikku kivi ise kaevandada - selle omahind tuleks ca 15 eurot tonni kohta.

Ministrid kohtuvad esmaspäeval

Ka keskkonnaministeerium on pöördunud rahandusminister Maris Lauri kui Eesti Energia üldkoosoleku poole, et viimane peaks kaaluma võimalust VKG-le põlevkivimahtu võõrandada. Minister Lauri ütles toona, et see pole aga nii lihtne, sest tema ülesanne on eelkõige EE huvide eest seista.

Esmaspäeval kohtuvad majandus- ja taristuminister Urve Palo, rahandusminister Maris Lauri ja keskkonnaminister Mati Raidma rahandusministeeriumis ning muude teemade seas on arutlusel ka VKG-ga seonduv.

Detsembris koondas VKG Kohtla-Järve tehastest 76 inimest.