„Palju on räägitud sellest, et ESM on Eesti jaoks soodsam meie garantii väiksema mahu tõttu, lisaks rõhutaksin ka püsiva mehhanismi suuremat kindlust ning jõudu tingimuste seadmisel,“ ütles Taavi Rõivas Delfi Majandusele.

Mõlemad Saksamaa kohtu rõhutatud tingimused - nii valitsuse ja parlamendi koostöö otsuste tegemisel, kui kohustuste maksimumpiiri sätestamine parlamendi poolt, tunduvad Rõivase sõnul Eesti vaatevinklist iseenesestmõistetavad.

„Ka Eesti Riigikogu ja valitsus peavad neid põhimõtteid oluliseks ning samadele asjadele osutas ka Eesti Riigikohus. Lisaks rõhutaksin omalt poolt ESMi poolt antavate laenude ranget tingimuslikkust. Olen korduvalt öelnud, et ESM saab võita probleemi lahendamiseks aega, kuid lahendamise võti peitub suures defitsiidis riikide kärbetes ja reformides,“ sõnas Rõivas.

See, et reformidega ei venitataks, on Rõivase sõnul nii laenu garanteerijate kui saajate huvides. „Mida kiiremini probleemide põhjustega tegeletakse, seda kiiremini on lootust lahendusele. Ainult reformidega on võimalik pöörata majandus kasvule ja võlakoormus langusele,“ ütles Rõivas.

Abiprogrammide kontekstis on viimasel ajal Rõivase arvates väga palju ja õigustatult fookuses Kreeka, kuid Rõivase sõnul tasub tähele panna ka seda, et nii Iirimaa kui Portugal on oma laenuabiprogrammist kinni pidanud ning nende pingutusi on saatnud edu.