"Oleme öelnud, et kui meil õnnestub 2016. aastal tõsta alkoholi- ja tubakaaktsiisi kiiremini, siis on võimalik ära jätta kütuseaktsiisi tõusu 2019. aastal. Mulle tundub, et kokkulepe on siin saavutatav. Alkoholi- ja tubakapoliitikas pole küsimus ainult riigieelarve laekumistes, vaid õige mitu valitsust järjest on rõhutanud aspekti, et aktsiisi tõus on eeskätt rahva tervise eesmärk. Et kaupa tarbitaks vähem, et vähendada alkoholi ja tubaka tarbimist. Samuti jätkame kella neljast kabinetinõupidamist ja otsime võimalusi, kas saame saavutada selle, et turismiasutuste käibemaksuerisus ei kaoks nii järsult," rääkis peaminister.

"Siin on olnud kaht erinevat kriitikat - on sisulist ja lahmivat. Asjalikku osa me püüame arvesse võtta ja jätkuvalt on laual võimalused, kuidas käibemaksumäära muutust mõnevõrra leevendada. Eesmärk riigieelarve strateegias on see, et jõuda täna kokkulepeteni ja siis on võimalik minna edasi eelnõude väljatöötamisega." 

Lisaks tõi Rõivas lauale üllatuslikult mõjunud ettevõtjate palve, et hakata sotsiaalmaksu langetama juba 2017.aastast ehk aasta varem. "Vaatame, kas on võimalik tulla vastu ettevõtjate taotlusele, et tuua sotsiaalmaksu muudatus juba varasemaks. 2017. aastal pool protsenti ja 2018. aastal pool protsenti. Otsime ka selle jaoks lõplikku vastust," lubas Rõivas.

Avalikult pole seni ükski ettevõtja sellist ettepanekut teinud.

Vahetult enne pressikonverentsi algust teatas Liviko, et kaalub konkurentsivõime säilitamiseks võimalust ajada oma äri senisest suuremas mahus Läti kaudu, mis tähendab 10-15 miljoni euro maksuraha Eestist välja suunamist. Taavi Rõivas kommenteeris uudist, et äriga Lätti kolida ta küll ei soovitaks. "Ma olen suhelnud Läti poliitikutega ja tean, et neilgi on aktsiisitõusud plaanis, juba ka sel suvel."