„VKG on kahtlemata väga oluline ettevõte Eestis ja seda mitte ainult Ida-Virumaa kontekstis, vaid kogu Eesti kontekstis. On väga vähe ettevõtteid, kes on kümne aasta jooksul investeerinud sedavõrd suuri summasid tootmise arendamiseks, töökohtade loomiseks, eraldi veel ka keskkonnahoiuks,“ kommenteeris Rõivas.

„Samas, see on loomulikult kahetsusväärne, et naftahindade languse tõttu VKG toodang vähemasti osades tehastes, nendes nii-öelda vanemat tüüpi tehastes, Kiviteri tehastes, muutub sedavõrd konkurentsivõimetuks, et selle naftahinna juures ei ole võimalik tehast käitada, ei ole võimalik selle tehase töölt kasumit teenida ja ligikaudu 100 inimest, nii nagu on viimastest uudistest kuulda olnud, ei saa oma tööd selles konkreetses tehases jätkata,“ leidis peaminister.

Rõivase sõnul vähemalt osalt aitab seda lahendada VKG enda investeering juba kolmandasse Petroter-tüüpi tehasesse, mis on kaasaegsem. 

Rõivas möönis, et naftahinna väga kiire langemine on VKG-le probleeme valmistanud, kuid lisas, et Eesti riigil puuduvad hoovad, et sellega tegeleda. 

Kaevandusmahtudest ja limiitidest rääkis märkis Rõivas, et VKG ei saa ise kaevandada nii palju, kui nende soov oleks. „Seetõttu on see sisseostetav kivi nende jaoks kallim, kui nad ise on hinnanud, et nende enda kaevandatav kivi oleks.“

Üks võimalik lahendus oleks Rõivase sõnul jätkuvalt kaaluda seda, kas peaks olema põlevkiviressurss, mis on riigi omandis. „Seda võib ju arutada, see ei peaks olema tabuteema.“

Kõige kiirem lahendus oleks Rõivase hinnangul see kui konkurentsiamet võtaks seisukoha, kas praegune olukord on kooskõlas seadustega ja korrektne. "Kui nemad suudavad seda teha, siis see võib-olla ka probleemi lahendaks mingil määral,“ lisas ta.