Kraft asutas aasta alguses haruldaste metallidega kauplemiseks ettevõtte Raremet, et hakata Ugandas kokku ostma Aafrikas kaevandatavaid muldmetalle. “Olen seda ideed kaalunud juba paar aastat ja nüüd on ettevõte käivitamisjärgus,” ütles Kraft. “Käivitamine on suhteliselt keeruline, kuid loodame sügisel alustada.”

Kraft kavatseb hakata Eestist suunama maagilaadungeid Kanada ja Hiina, kuid ka Euroopa metallurgiatehastesse. Pole välistatud, et müügiketi arenedes võib Tallinna tekkida ka kauba ladustamise ja ümberlaadimise sõlmpunkt.

Eesti ainukese ja kogu Euroopa ühe suurema muldmetallitehasega Silmet pole Raremetil seost, kinnitas Kraft. Suures osas Venemaa toorainel tegutsev Silmet toodab ligi viiendiku maailma muldmetallidest.

“Kraft siseneb väga keerulisse ärisse,” ütles Silmeti direktor Tõnu Vetik. “Meie ostame Brasiiliast ja Venemaalt, sest Aafrika turu muudab ohtlikuks poliitiline ebastabiilsus ning eraomandi mitteaustamine.”

Muldmetalle kasutatakse nende suure püsivuse tõttu laialdaselt elektroonikatööstuses ja ka näiteks lennukimootorite tootmisel. Nii eraldi kui ka koos kullaga on näiteks nioobiumist ja tantaalist valmistatud ka ehteid.

Haruldane kaup

Muldmetalle kasutatakse koguseliselt vähe, mistõttu maagi turumaht moodustab Silmetis ligi 400 tonni kuus. Kaevandusest kuni metallurgiatehaseni toimib tavaliselt neljast–kuuest vahendajast koosnev kauplemiskett, kus maagi kilohind kõigub 600–850 kroonini. Kuna muldmetallidega ei kaubelda börsidel, vaid kaevandaja-töötleja otseketis, puudub neil võrreldav hind.

Kauplemisketti ei koguta suuri laovarusid, vaid kaubakogused koondatakse vastavalt turul tekkivale nõudlusele. Paljudel, eriti Aafrika mandriga seotud diileritel ei ole tehinguid otsides kaubakogust, vaid nad alles hakkavad ostuhuvi korral kaupa otsima.

Aafrikas kaevandatakse muldmetalle enamasti väikestes kogustes ja käsitsi, töökorraldus meenutab sageli orjatööd ning röövkaevandamist. Uganda sobib oma asukohalt selliste väikeste metallikoguste koondamiseks nii oma maalt kui ka näiteks Kongost ja teistest naaberriikidest.

ÜRO ja Euroopa Liit on keelanud röövkaevandatud maakidega kauplemise. Aasta tagasi süüdistas austerlane Michael Krall Eesti Ekspressis Silmetit Kongost röövkaevandatud maagi ostmises. Krall väitis, et Aafrika sõjapealikud, kes tema kaevanduses võimutsevad, on müünud varastatud toorainet Eestisse. Austerlase arvates on Silmeti abiga voolanud raha mässuliste neegerkindralite kaukasse, kes ostavad selle eest rahulike elanike terroriseerimiseks relvi ja laskemoona.

Aafrika kogumispunkt

•• Uganda on Ida-Aafrika riik, mis asub ekvaatoril Victoria järve ääres, kuid millel ei ole merepiiri. Uganda iseseisvus 1962. aastal ning kuulub Briti Rahvaste Ühendusse.

•• Ugandalased sarnanevad eestlastega suure alkoholilembuse poolest, kuid nende joodav kogus ületab meie oma ligi kaks korda.

•• Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) statistika järgi tarbivad maailmas kõige enam alkoholi Uganda elanikud.