Kuigi kõige lihtsam oleks kärpida pensione ja Vene armee teenistujate ja sõdurite palkasid, ei tule sellised liigutused kõne allagi. See võiks tähendada Putini võimu ajalukku minekut ja tsaari kukutamist. Venemaal on läbi aegade olnud sõjavägi hästi toidetud ja kaetud. Relvastatud massi ei ole tervislik nälga jätta.

Niisiis, mida teha? Briti ajaleht The Telegraph kirjutab, et Vene võimudel on hiiglasliku eelarvepuudujäägi vähendamiseks tekkinud plaan maksustada nn rämpstoit: muuhulgas näiteks palmiõli, kartulikõpsud ja suhkrurikkad karastusjoogid.

Vene ärilehe Vedomosti andmetel on president Vladimir Putin peaminister Dmitri Medvedjevi idee juba heaks kiitnud. Ametnikult peaks Vene valitsus suhkru- ja palmiõli rikaste toitude maksukoormuse tõusust teatama lähiajal.

Samas või juhtuda, et suhkrule ja palmiõlile aktsiisi kehtestamise järel võib Venemaal veelgi kiireneda toiduainete kappav hinnatõus. Maailma Tervishoiuorganisatsioon on siiski andnud selged soovitused muuta suhkru- ja rasvarikkad toiduained sööjate jaoks võimalikult ebaatraktiivseks, st ka kalliks.

The Telegraphi hinnangul on Putini mõte äärmiselt sarnane inglasest telekoka Jamie Oliveri ideega. Ka Oliver pakkus Suurbritannia valitsusele välja, et arvestades inimeste aina sagedasemat rasvumist ja suhkruhaigusse haigestumist, peaks Briti valitsus võtma midagi ette kõikvõimaliku rämpstoidu tarbimise ohjeldamiseks.

Vene riigieelarve on krahhi äärel. 2015. aasta eelarve koostati võttes prognoosiks 50dollarilise naftabarreli hinda. Teavasti on juba pikemat aega aga nafta maksnud aga ligikaudu 30 dollarit, mõnda aega isegi alla 30 dollari barrel.