Täna tuli teade, et Valgamaal Hummulis leitud surnud metsseal diagnoositi sigade Aafrika katk. Seakasvatajad ütlesid juba veebruaris, et nüüd pole küsimus mitte selles, kas katk Eestisse jõuab, vaid millal see siia jõuab.

„Katku levik tähendab täiendavaid kulutusi ja kauplemispiiranguid meie sealihatootjatele. See seab ohtu meie seakasvatajate sissetulekud, kuid katku laiem levik tähendab piiranguid ka loomade ja liha kauplemisel, mis omakorda võib lõpuks mõjutada sealiha kättesaadavust jaetarbijate jaoks,“ rääkis Sõrmus Ärilehele.

Seakatku levik põhjustab Sõrmuse sõnul seakasvatajatele ka kaudset kahju, mida tuleb hinnata Eesti seakasvatajate niigi keerulise majandusliku olukorra kontekstis. „Seakasvatussektori probleemid on tekkinud seoses viimaste aastate kõrge söödahinnaga ja Venemaa poolt seatud elussigade impordipiiranguga, mis kehtib juba 2012. aasta kevadest. Hiljutine Venemaa otsus keelata sealiha sissevedu Euroopa Liidust on Eesti sealihatootjatele täiendavaks ohuks ja võib EL-i siseturul sealiha nõudluse ja pakkumise tasakaalust välja viia,“ selgitas Sõrmus.

Seakasvatajad teevad katku leviku tõkestamiseks kõik

Seakasvatajate hinnangul on Eestis oht sigade katku levimiseks kodusigadele väiksem kui meie lõunanaabritel, kuid oht on olemas. Võrreldes lõunanaabritega peetakse Eestis tunduvalt vähem sigu väikestes majapidamistes, kus on raskem takistada kodusigade kontakti metsloomadega. Veterinaar- ja Toiduamet on katku leviku takistamiseks keelanud kodusigade väljas pidamise.

„Eesti seakasvatajad rakendavad omalt poolt kõiki võimalikke meetmeid, et katku levikut takistada. Haiguse leviku takistamiseks kasutatakse farmides desinfitseerivaid matte ja farmi töötajad peavad vältima kontakti metssigadega,“ ütles Sõrmus.

Osade meetmete rakendamine on tema sõnul seotud ka sellega, et tänavu makstakse teatud lisatingimuste täitmisel seakasvatajatele täiendavaid otsetoetusi. Näiteks on ehitatud täiendavaid aedasid, mis aitavad hoida metsloomi kodusigadest eemal.

Seakatku leviku oht tähendab seakasvatajatele ka täiendavaid piiranguid ja kitsendusi loomade transportimisel ja müümisel. Tuleb teha täiendavaid kulutusi loomi transportivate autode desinfitseerimiseks, samuti muudavad kaubanduse tülikamaks ja kulukamaks veokitele kehtestatud ooteajad.

„Seakatku leviku tõkestamine on oluline kogu Euroopa Liidu jaoks, mistõttu ootame antud küsimuses nii oma riigilt kui ka Euroopa Liidult igakülgset abi nii taudi leviku takistamiseks kui taudikahjude korvamiseks meie sealihatootjatele,“ rõhutas Sõrmus.