Eelmisel nädalal avaldas Rootsi riigitelevisiooni saade Uppdrag Granskning (tõlkes — Missioon: Uurimine) portreeloo viimasel kümnendil kiirelt üheks maailma vägevamaks naftakauplejaks tõusnud Gunvori rootslasest juhist Törnqvistist. Törnqvist ütleb intervjuus, et firma edu taga on olnud “õigel ajal õiges kohas olemine”. Üheks “õigeks kohaks” saab pidada 90ndate keskpaiga Tallinna. Just siia tuli Törnqvist N-Terminali naftakauplemise haru juhtima ja just siin kohtus ka teiste Venemaa naftakuningate seas oma praeguse äripartneri, Venemaa peaminister Vladimir Putini hea tuttava Gennadi Timtšenkog, kirjutab Äripäev.

Törnqvist saabus siia N-Terminali ühe omaniku Endel Sifi kutsel. “Genfis me kohtusime. Ta töötas seal Petrotrade’i (naftakauplemisega tegelev ettevõte — toim) tegevjuhina. Seal saime sõpradeks,” meenutab Siff. Törnqvisti tööks Eestis sai N-Terminali naftakauplemisega tegeleva ettevõtte juhtimine, mis oli registreeritud Briti Neitsisaartele. “Ettevõtte nimi oli N-Terminal Oil. 50% kuulus N-Terminal Grupile ja 50% füüsilistest isikutest aktsionäridele. Nende seas olid Torbjörn, mina, Aadu Luukas ja sinna rääkis ennast sisse ka Anatoli Kanajev,” räägib Siff.

Törnqvist oli juba enne Eestisse tulekut edukas naftatreider, kes tundis maailmaturgu väga hästi. “Meil olid suhted Vene naftaekspordi oluliste tegijatega. Samuti ligipääs Pakterminalile — see oli tugevus, mida Eesti pool koostöösse lisas,” selgitab Siff. Firma töötas neli aastat, selle tegevus lõpetati siinsete maksumuudatuste tõttu. Pärast seda pole Sifil Törnqvistiga ühiseid ettevõtteid olnud.

Törnqvist aga Eestist ei lahkunud, vaid jätkas Vene toornafta liigutamist maailmaturule. Ta lõi ettevõtte nimega Tarcona, mille ülesandeks sai naftakaupade logistika juhtimine. Tema peamiseks partneriks sai Timtšenko. “Meie kaudu ta Timtšenkoga kohtus,” sõnab Siff. Gunvor on nüüdseks teinud Törnqvistist ühe maailma rikkama rootslase. Ta on endiselt ettevõtte juht ja Timtšenko kõrval põhiline omanik