Eile Rootsi autotööstuse tarnijatega kohtunud Eesti ettevõtted lõid külalistega uusi kontakte, kuid allhankelepinguteni jõudmine võib aastaid aega võtta.

“Kui ettevõtted täna kontaktidega alustavad, siis ehk kolme aasta pärast võib midagi saavutada,” ütles Volvole ja Jaguarile automattide ning muude tarvikute valmistaja AS-i Mistra-Autex juhataja Priit Tamm. “Olenevalt tootest ulatub eeltöö kolmest viie aastani. Alustasime Volvoga läbirääkimisi 1993. aastal ning tellimuse saime alles 1998. aastal.” Tamme sõnul oli Mistra-Autexi läbirääkimiste alguses paremas seisus kui mitmed praegused autotarvikute tootjad, kuna idaturult saadud kogemused olid olemas.

Tamme sõnul on Mistra-Autexi tooted kasutusel ka uues, Volvo järgmise aasta mudelis. “Seetõttu polnud uute kontaktide otsimine meie ettevõttele peaeesmärk. Samas leidsime paar ettevõtet, kes pakkusid huvi ning kellega võiks edasisi kontakte luua,” tunnistas ta. Ettevõtete nimesid ta öelda ei soovinud.

Ka ASi Harju Elekter juhatuse esimehe Andres Allikmäe sõnul on esimesed kontaktid Rootsi autotööstuse esindajatega kaugel sellest, et kohe osapoolte vahel lepinguid sõlmima hakatakse. Harju Elektri juhil olid eile keskpäevaks loodud uued kontaktid kolme Rootsi ettevõttega. Samas tunnistas ta, et tootmiskohtadega tutvumiseni rootslastega ei jõutud.

Allikmäe hoidus prognoosimast, kas mõne uue Rootsi ettevõttega tulevikus äripartneriteks saadakse. Ta ütles siiski, et paar Rootsi ettevõtet on ilmuta-nud selget huvi Harju Elektri tootmisvõimaluste vastu.

Ekspordiagentuuri direktori Lea Kroonmanni sõnul sõltuvad eile kohtunud ettevõtete edasised kontaktid sellest, kuidas osapooltele sobivad vastastikused tarnetähtajad, kvaliteet ning hind.

Kroonmanni väitel oli eilsel kohtumisel esindatud umbes 50 Eesti ja 25 Rootsi ettevõtet.

Skandinaavia Autotööstuse Tarnijate Assotsiatsiooni (Scandinavian Automotive Suppliers) esindaja Anders Thornberg ei osanud öelda, kas Rootsi ja Eesti ettevõtjate kohtumisel selliseid kontakte loodi, mis annaksid alust loota, et ettevõtted tulevikus ka äripartneriteks saaksid.

Täna kohtub Rootsi ärimeeste delegatsioon Läti ettevõtjatega.